Netgear brengt update die Readynas interface compleet sloopt

readynas-netgearHet is inmiddels meer dan een week geleden dat Netgear voor de ARM Readynas modellen een OS update beschikbaar stelde. Die is niet goed. Installatie sloopt de web interface. Gebruikers kunnen met een totaal onbruikbare Nas opgezadeld worden. Dit is een hele ernstige fout, die vreemd genoeg weinig aandacht krijgt.

Geen unicum voor Netgear

Dat Netgear een verkeerde, brakke, update uitbrengt is helaas geen unicum. In het verleden is het al vaker voorgekomen dat een update leidt tot het niet meer kunnen gebruiken van bepaalde functies. Ook is voorgekomen dat het nieuwe OS niet meer compatibel bleek met de aangeboden apps. Zo is voor alle modellen met een ARM CPU enkele jaren geleden de ondersteuning van WordPress gestopt.

Webinterface slopen

Deze keer is geen sprake van apps die niet meer geïnstalleerd of gebruikt kunnen worden. Voor de verandering is het nu de web interface die onbruikbaar raakt. Dat is verdraaide vervelend, want zonder mogelijk op die manier in te loggen kan de conditie van de nas niet worden bijgehouden. Het installeren van apps, of verwijderen, is evenzo onmogelijk. Hoogtepunt van de overlast is dat een kapotte interface verhinderd te downgraden of een upgrade (die er nog niet is) te installeren.

Daarbij blijft de Nas met de kapotte web interface wel gewoon werken. In deze fase is er geen sprake van dataverlies. Wat dat betreft is de overlast op de korte termijn nog gering. Het is zelfs mogelijk de data van de nas te halen als voorzorgsmaatregel.

Readynas forum

Hoe het mogelijk is dat de bug onopgemerkt is gebleven bij Netgear is onbekend. Op het forum schitteren medewerkers door afwezigheid. Het zijn dus gebruikers die met suggesties komen de interface te fixen.

In principe is die oplossing simpel. Er zijn echter twee voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De kans dat voor alle gebruikers opgaat is gelijk nul. Ergo, een deel van de klanten blijft met een nas zitten waarbij de interface onbereikbaar is. Onbereikbaar is in dit geval trouwens de ook nog eens heel vreemd. Het OS vraagt namelijk om de haverklap in te loggen. Gebruikersnaam en wachtwoord worden herkend, maar daarna is niets mogelijk. Er wordt namelijk binnen 10 seconden of korter om gevraagd weer in te loggen.

Voor sommige gebruikers is het mogelijk met een browser in incognito modus en lege cache in te loggen, vervolgens is er tijd genoeg naar het settingsmenu te navigeren en daar een handmatige OS installatie te starten. Gebruikers kunnen die methode ook gebruiken om SSH aan te zetten. Dat geeft namelijk de mogelijkheid met Putty een downgrade door te voeren.

De kans dat het iedereen in een keer lukt SSH aan te zetten in de korte tijd tussen twee login schermen is gering. Het vergt namelijk kennis van de layout om snel te kunnen navigeren.

Afstand tot de Nas

Het is al redelijk moeilijk met de juiste browser instellingen in te loggen direct na een Readynas restart. Dat rebooten moet namelijk handmatig, vanaf de machine gebeuren (de web interface is immers stuk). De afstand tussen nas en toetsenbord mag daarom niet te groot zijn. Improvisatie is nodig voor iedereen waarbij de nas in de meterkast staat.