Nep Nepper Nepst – Rolex, Nikes, Ambassades

In de strijd tegen nep horloges en nep sportschoenen worden incidenteel forse resultaten behaald. Het heet dan dat de georganiseerde misdaad een stevige slag is toegebracht. Maar die slag zal niet voldoende zijn bezweren de speurders ons ook altijd, de strijd blijft doorgaan, maar deze boeven zijn in ieder geval geneutraliseerd.

En dat klopt ook. Met nep valt gewoon enorm veel geld te verdienen en in veel gevallen zijn de echte opdrachtgevers bijna onmogelijk te vatten. We weten in een groot aantal gevallen ook niet wie dat zijn. De berichten dat met de handel in nep Rolexen ook de drugsbaronnen worden gespekt (om maar een voorbeeld te noemen) zijn al oud. Tegenwoordig is vaker te horen dat met alles dat nep is terrorisme wordt gefinancieerd.

Maar al die verhalen en zelfs verdachtmakingen komen toch wel in een ander daglicht te staan door het plotselinge ontdekken van een nep ambassade. Een steekproef leverde op dat dit bericht inmiddels is doorgedrongen tot uithoeken als Frankrijk en Denemarken. Reuters heeft daarmee goed werk verricht. Maar behalve het doorplaatsen van het bericht zie er bijna niets over, vragen lijken uit te blijven en dat is toch juist in dit geval meer dan nodig. Het klinkt namelijk compleet ongeloofwaardig dat dit 10 jaar heeft kunnen bestaan, zoals de default melding noemt.

Het aanslingeren van een zoekmachine brengt hier echter licht in de duisternis. Het is bijvoorbeeld de BBC die het verhaal iets meer invulling geeft. Details als dat de nep ambassade al in juni is opgerold duiden er op dat de zaak lang stil is gehouden. Moesten er nog grote vissen worden gevangen of is de corruptie die er bij speelde zo omvangrijk?

Misschien is het enige juiste antwoord, dat deze case niet de overtreffende trap van nep is maar dat er in het kielzog van het oprollen nog veel meer is gevonden dat deze ene nep ambassade doet verbleken.

Share: