N26 – want het zijn niet alleen de grote, oude banken die falen bij witwaspreventie

De afgelopen maand hebben we het nodige meegekregen van banken die aantoonbaar te kort schieten bij het bestrijden van witwassen. ING en Deutsche Bank werden op dit blog al genoemd. Dat zijn twee recidivisten en oude instituten. Het probleem zit echter ook bij de nieuwkomers.

Het viel te verwachten dat het niet alleen de oude banken zijn die een oogje dichtknijpen als het gaat om het in kaart brengen van de klanten en de geldstromen. Geld is immers geld en hoe meer des te belangrijker een bank is. Die wetmatigheid staat op gespannen voet wat de EU en de nationale banken nastreven. Die willen het moeilijker maken voor zwart geld bezitters het vermogen wit te wassen. Daarnaast is controle op de identiteit van rekeninghouders key in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

Deze twee laatste groepen zijn natuurlijk erg creatief. Zij maken niet alleen gebruik van ING, Deutsche Bank of Danske Bank. Zij volgen de start-up scene nauwlettend. Niet alleen om op die manier het criminele vermogen te investeren en zo te witten. Ze zijn geïnteresseerd in met name fintechs, omdat die eerder onder de radar zouden blijven van de toezichthouders.

Dat laatste gaat in ieder geval niet meer op voor N26. Dat vermeende pareltje van de fintech scene heeft een probleem met de Duitse toezichthouder. Het draait daarbij om een proces dat de bank (gedeeltelijk) uitbesteed aan een Brits bedrijf. Dat is een interessante invulling, waarvan niet duidelijk is of dat Brexit proof is.

Die horde is echter niet het echte struikelblok. WiWo heeft namelijk vastgesteld dat de controle die plaatsvindt op basis van smartphone identificatie zeer makkelijk te foppen is.


WiWo is niet de eerste die dit vaststelt. Het is wel een publicatie met een behoorlijk bereik. Meer althans dan MobiFlip dat de fail al in het voorjaar aan de kaak stelde.

Met wat photoshoppen zijn meerder keren ID bewijzen aangepast en als ID aangeboden. N26 en de onderaannemers verlangen dan dat er een selfie check bij komt. Waarschijnlijk wordt de kopie ID gemaild en tegelijkertijd wordt een selfie van de aanvrager getoond. Dat zal dan wel een video opname zijn. Dat is natuurlijk erg makkelijk te manipuleren.

N26 heeft een probleem. De wens zo snel mogelijk zo veel mogelijk rekeninghouders te werven heeft namelijk aantoonbaar een hogere prioriteit gekregen dan het voldoen aan de nationale en Europese bankregels. Het ligt voor de hand dat voor alle rekeninghouders nu een nieuwe ID check moet worden gedaan. Dat kost tijd en vooral geld. Met de geringe marges die N26 claimt te hanteren is dat dus de garantie op een forse streep door de rekening. Daarnaast is er nog een punt van zorg. N26 kan heel makkelijk een geliefde bank zijn niet alleen technerds, wat leuk is. Voor menig crimineel en erger is het ook wel een erg fijne leverancier. Dat is niet zo fijn voor het imago.

Share: