N26 verlaat het VK – dat roept vragen op

N26 is op dit blog al vaker genoemd. In de meeste gevallen was de directe aanleiding het tekortschieten van de online only bank. Deze keer is er een andere reden bij N26 stil te staan. De bank verlaat het VK en geeft als reden Brexit. Klopt dat?

Dinsdagmiddag heeft N26 schijnbaar alle rekeninghouders met een Brits adres (of Gibraltar wordt niets gemeld) per mail geïnformeerd dat per 15 april 2020 de activiteiten op en voor het land worden gestaakt. Rekeninghouders die dit betreft hebben iets meer dan twee maanden de tijd maatregelen te nemen.

Op de communicatie lijkt weinig kritiek mogelijk. In een mail van vijf regels en minder dan 90 woorden uitleggen waarom er de bank sluit en waar meer informatie te vinden is, dat is gewoon netjes. De FAQ is ook betrekkelijk kort. Het aantal vragen dat men verwacht is beperkt.

Het lijkt er dus op dat N26 deze keer de zaakjes goed voor elkaar heeft en de klanten goed bediend. Toch lijkt er iets niet te kloppen. Als reden voor de sluiting noemt de bank dat het beschikt over een EU banking licence. Deze is na Brexit niet langer geldig, dus zaken doen in het VK is niet mogelijk. De vraag die dan uiteraard naar boven komt – en die op heel veel plekken wordt gesteld – is waarom N26 geen Britse banking licence aanvraag heeft lopen.

Nog vreemder wordt het als de reactie van Bunq naast het N26 bericht wordt gelegd. De Nederlanders zien vooralsnog geen reden de vlag te strijken. Elders staat ook nog dat N26 met ook in Zwitserland actief is, met die zelfde EU banking licence die schijnbaar niet meer voldoet voor het VK dat nog tot 31 december van dit jaar aan de EU regels is gebonden.

Vanzelf leidt dat tot de conclusie dat N26 ook nu weer creatief met de werkelijkheid omgaat (understatement). Brexit kan een valide argument zijn het VK te verlaten, maar het gehanteerde argument klopt niet. Waarschijnlijk heeft men – kort na de publicatie van de jaarcijfers besloten schoon schip te maken. N26 heeft weinig klanten op het VK en de mogelijkheden na de echte Brexit daar te groeien worden laag ingeschat. Dan is de deur achter zich dichttrekken een valide reactie. Waarom dan niet de waarheid vertellen? Wekt dit het vertrouwen dat een bank hoort uit te stralen? Nee dus.

Share: