Mysterieuze panne van noodnummers – was het een hack, een fout of iets Belgisch

Halverwege december maakte een Vlaamse krant er melding van en verder heb ik het amper zien worden opgepikt. Het gaat daarbij over een incident dat in september 2016 heeft plaatsgevonden in België.

De Standaard kopte met “Noodnummers extra beveiligd na mysterieuze panne” en dat is waar het over gaat. Schijnbaar is het in een groot deel van het land ergens in de maand september gedurende de middag (lekker vaag!) onmogelijk geweest de 100 of 112 centrales in vier provincies te bellen.

Je hoeft geen crisismanager of cyberspecialist te zijn om bij zo weinig tekst de wenkbrauwen ernstig te fronzen. Zoiets mag namelijk gewoon niet voorkomen, behalve dan als er ergens bommen op vallen of alle energiecentrales aangevallen worden. Dat was hier schijnbaar niet het geval en dat op de lokale radio en tv zenders op wens van de overheid andere nummers zijn gecommuniceerd geeft aan dat er qua crisisbestrijding wel iets was gemobiliseerd.

Wat er wel aan de hand kan zijn geweest laat zich afleiden uit de verklaring van de BiZa minister. Ik citeer de krant: “Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn intussen de nodige maatregelen genomen, onder andere door een zware ‘versterking van de beveiliging van het netwerk van de noodcentrales, zodat incidenten van deze aard zich niet langer kunnen voordoen’.Wat er begin september precies fout is gelopen, blijft ietwat onduidelijk. Jambon verklaarde in het parlement dat de noodcentrales werden platgelegd ‘nadat een onbekende, externe partij toegang probeerde te krijgen tot het netwerk waarop de telefonie van de hulpcentra werkt’.”

Er blijkt sprake te zijn geweest van meer inkomend dataverkeer van een bepaalde soort. Het wordt nadrukkelijk geen DDoS genoemd, maar menig insider zal daar anders over denken. Je kunt ook de Deutsche Telekom affaire van eind november aangrijpen om een verklaring te vinden: daar was het netwerk “onbedoeld” platgelegd, omdat een botnet probeerde een ander botnet op te bouwen met een manier van besmetten die niet kon werken, maar wel tot enorme overlast leidde toen 900.000 home routers keer op keer probeerde de onderbroken verbindingen te herstellen.

België: kerncentrales die uitvallen, netwerken van Belgacom waar “bevriende” mogendheden al jaren ongestoord het verkeer aftappen en nu dan de eigen noodcentrales uit de lucht … de daders worden nooit gevonden en het gepruts gaat onverminderd verder.

Share: