MWC in de problemen – andere oorzaak en geen primeur

Vorige week heeft het Zuid Koreaanse LG laten weten niet naar het Mobile World Congress in Barcelona te komen. Het Chinese ZTE maakte het zelfde bekend, maar trok die verklaring later weer in. Ericsson uit Zweden zal ook afwezig zijn. Het “Coronavirus” lijkt daarmee roet door het eten van deze editie van MWC te gooien. Een echte primeur is het echter niet.

Wuhan niet de enige plek

De uitbraak van het “Coronavirus” heeft er toe geleid dat de Chinese stad Wuhan is geïsoleerd. Aangezien daar veel IT componenten worden gemaakt kan dat voor problemen gaan zorgen op het moment dat bij de klanten de voorraden opraken. Zelfs als wordt in Wuhan gewoon doorgewerkt kan Just In Time Delivery niet worden waargemaakt. Er zijn immers additionele controles aan de stadsgrenzen en op de plekken waar goederen uit het gebied aankomen. Wuhan is de stad, annex regio, die het meest in de pers wordt genoemd. Het is nadrukkelijk niet de enige waar de mobiliteit van mensen en het vrije verkeer van goederen aan banden is gelegd.

Druk op het reizen

De IT sector heeft op dit moment nog geen acute problemen met de voorraden. Toch zal menig inkoopafdeling overuren draaien om alternatieve scenario’s te testen. Wat deze afdelingen minder raakt is de druk op de sales en marketing. Met de angst voor besmetting neemt ook de mogelijkheid en bereidheid te reizen af. MWC in Barcelona ziet daar nu dus de consequenties van. Dat LG en Ericsson de stands niet zullen bemensen is een forse streep door de rekening van de organisatie. De bedrijven geven aan dat de risico’s voor de medewerkers te hoog zijn. Het is wachten op de namen van andere bedrijven die dit besluit volgen. Nu de twee eerste grote namen bekend zijn zal dat niet lang meer duren.

Gaten

Voor de buitenwacht en de jongere generaties is wat er in Barcelona staat te gebeuren nieuw. Een beurs met globale uitstraling met lege plekken op de vloer omdat last minute standhouders wegblijven. De gaten zullen uiteraard worden opgevuld met extra catering en zitgelegenheid, maar iedere bezoeker ziet dat er iets niet klopt.

Hoeveel mogelijke bezoekers door het besluit van LG en Ericsson ook de tickets en hotelkamers zullen storneren zal moeten blijken. Het is onvermijdelijk dat personeel van de grotere organisaties op grond van het standaard risiso-beleid hier over na moet gaan denken.

Niet uniek

MWC zal daardoor zeer waarschijnlijk minder druk worden en minder omzet plus winst maken dan voorgaande jaren. Uniek is deze aanstaande dip echter niet. Bijna alle grote Europese events hebben aan het begin van deze eeuw iets vergelijkbaars meegemaakt. Toen was niet de uitbraak van een ziekte de reden voor het massaal storneren van lucratieve en aantrekkelijke businesstrips. De oorzaak toen was de dreiging van en later de uitbraak van de oorlog tegen Irak. Bijna iedereen is dat vergeten, maar toen bleef de overkant van de Atlantische oceaan massaal thuis waardoor sommige Europese events serieus in de problemen zijn gekomen.

Update: deze post is vrijdag 07-02 geschreven. ‘s Avonds heeft NVIDIA bekendgemaakt weg te blijven van MWC-Barcelona. Zondagavond sijpelde door dat Amazon wegblijft. Samsung reduceert de deelname

Share: