Moeder beboet voor studiefraude zoon

rechtspraak vonnis justitieBloomberg is een van de mediaoutlets die afgelopen week schreef over Karen Littlefair die is betrapt op studiefraude door haar zoon en daarom voor de rechter moest komen. Iedereen weet inmiddels dat dit het topje van de ijsberg is. Studiefraude komt op grote schaal voor, in ieder geval in de VS en het VK.

Moeder en zoon Littlefair

Karen Littlefair is door de rechter veroordeeld tot een boete van $209.000 en een taakstraf van 300 uur. Deze straf is opgelegd omdat ze een stand in heeft geregeld zodat haar zoon zelf niet meer de online colleges hoefde te volgen. De tentamens werden ook door de nep zoon afgelegd.

Als excuus voor de fraude voerde ze aan dat ze haar zoon wilde helpen. Die was door het vele internationale reizen amper in staat de studie te volgen. Dat maakte dus weinig indruk op de rechter. Littlefair is de achttiende ouder die de laatste maanden in de VS voor de rechter is verschenen om studiefraude. Ze is niet de eerste die is veroordeeld, vijftien anderen gingen haar al voor.

Nog beter in deze zaak is dat de zoon is ontslagen door zijn werkgever en zijn universitaire titel is kwijtgeraakt. Het eerste zal de meeste problemen opleveren, want hij was ambtenaar en is ontslagen wegens fraude en de cv die op leugens was gebaseerd. Iedere potentiële werkgever die Littlefair googelt zal dat terugvinden. Lastig om dan weer aan de bak te komen.

Internationaal probleem

Deze affaire sluit naadloos aan op andere gevallen van studiefraude. We zien in de VS en het VK een schimmige sector die het ouders mogelijk maakt de kinderen te “helpen” bij het onderwijs. Van lagere school tot de bekendste universiteiten, voor elke fase wordt een “oplossing” geboden. De onderwijssystemen in die twee landen lenen zich ook erg goed voor dit soort fraude.

Elders zijn de problemen schijnbaar lager, maar nog steeds bestaand. Bekend zijn de talloze Duitse politici die over de opleidingen gelogen hebben, de scripties door derden hebben laten schrijven, of zelf plagiaat pleegden.

De omvang van het probleem in Nederland lijkt geringer, maar het bestaat wel. Zie hier voor de eigen ervaring met studie fraudeurs en klik hier voor de goede Rambam uitzending over deze vorm van fraude.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.