Modern mobiel bankieren? – Zo veilig is dat niet.

Banken zetten zwaar in op mobiel bankieren. Het antwoord op de vraag van de moderne kritische klant – althans dat is de indruk die wordt gewekt. De klant is koning, dus er is aanbod en dat zal vast goed zijn.

Voor de Duitse markt is die aanname reden geweest voor een onderzoek van Finanztest, het onderdeel van Stiftung Warentest dat alleen naar geldzaken kijkt. 38 apps heeft men onder de loep genomen. De uitkomst: 7 van de 38 apps zijn goed, 21 zijn voldoende, 9 toereikend en 1 krijgt een onvoldoende. 38 apps dat behoeft wel enige uitleg. Ja Duitsland heeft meer banken en natuurlijk is er gekeken naar zowel Android als iOs. Echter: in Duitsland zijn ook bankneutrale apps beschikbaar. Dat kennen wij hier niet. Met de ING app je RABO zaken doen, of met de app van XYZ inloggen bij je thuisbank, dat kennen we hier niet. Van de 38 apps die Finanztest onder de loep nam waren er 18 geschikt om bij meer dan een bank in te loggen. Het advies van de tester luidt echter de eigen bankapp te gebruiken (vertaald: “in de regel is dat geen slechte keuze”). De test staat overigens achter een betaalmuur. Spiegel heeft een samenvatting, de weergave op Gruenderszene is ook de moeite waard.

Gelet op de Duitse score begrijp ik nog beter waarom in Nederland alleen bank-eigen apps bekend zijn, dan wel ondersteund of gedoogd worden. Een eigen app is niet de garantie voor veilig mobiel betalen, maar het maakt de kans op een veilige omgeving wel groter.

De vraag wat je aan een veilige app hebt als je op elke open Wifi netwerk inlogt of met gekraakte software bezig bent is ook valide, maar eigenlijk van een heel andere orde.

Share: