Modern betalen laat zich lastig uitleggen

Afgelopen weekend kwam zomaar het onderwerp modern betalen ter sprake. Het begon met de vraag naar de prijs van een beker koffie tijdens de studietijd (25 cent?) en vandaar naar de prijs die er vandaag zal gelden en hoe dat betaald wordt. Mijn idee was met chipknip, maar hoe dat verder moet nadat die is afgeschaft wist ik ook niet.

Mijn gesprekspartner, een niet-chipper, vroeg of daarvoor misschien dat nieuwe systeem met de telefoon voor was bedoeld. Geen idee wat er bedoeld werd, maar na enig doorvragen bleek dat NFC te zijn. Dat automatisch je pasje op afstand wordt uitgelezen en geld van je rekening wordt afgehaald. Nou zei de vragensteller, dat vertrouw ik voor geen meter, daar ga ik geen gebruik van maken. Dat is nog onveiliger dan chippen! Wat ik er dan wel niet van vond als marktkenner.

Een verdraaid lastige vraag, want waar moet je beginnen. NFC als techniek, dat bestaat al een tijdje en er is weinig positiefs over te melden in Nederland. Geen eenheid bij de banken en lage acceptatie ondanks de aantoonbaar subjectieve jubelverhalen in de pers. Alleen dat was was koren op de molen van iemand die weigert een smartphone te gebruiken, want de Nokia baksteen functioneert feilloos.

Ik merkte dat mijn betoog inhoudelijk niet veel afweek van dat wat 10 september op Golem was verschenen en wat ik nog niet had gelezen. Ook hier: ja er is best veel mogelijk, maar de kuilen in de weg zijn talrijk. Wat in het artikel en in de commentaren de nodige aandacht kreeg was de strijd tussen de systemen. Apple NFC versus Android NFC, hardware versus banken, banken versus Apple et cetera. Dat in een omgeving met insiders ter sprake brengen zal het probleem niet zijn. Hoe gaat de consument – de beoogde gebruiker van NFC – hier ook maar iets van snappen.

Me baserend op N=1 vermoed ik dat NFC in Nederland geen adoptiecurve gaat kennen als in Zuid Korea. Of alle jubelverhalen over die markt juist zijn laat ik dan nog verder buiten beschouwing. Zuid Korea staat bij mij wat cyberaantrekkelijkheid op een extreem lage plek. Het is in de eerste plek de omgeving waar massa’s cyberoverlast vandaan komt en het land waarbij het hacken van databases met omvangrijke en interessante data schering en inslag is. Dat ze daar massaal vertrouwen op NFC is met andere woorden voor mij alles behalve een overtuigende plus.

Share: