Modebedrijf FNG is failliet – het wachten is op nieuws over de beschuldigingen

FNG-groupDoor de vorming van een regering is de Belgische pers twee weken niet toegekomen aan het onderzoeken van de vermeende malversaties door de top van het failliete modebedrijf FNG. Dat daar meer aan de hand is dan het omvallen van een aantal winkelketens bleek namelijk uit de meldingen over huiszoekingen en aanhoudingen

Belgische componenten

Het verhaal van FNG heeft een aantal zeer herkenbare Belgische componenten. Vanuit Vlaanderen de wereld veroveren en het vooral beter willen doen dan de Nederlanders was jaren duidelijk zichtbaar. Dat bij alle overheidslagen werd aangeklopt voor steun en dat alle lokale en regionale politici geen afstand hielden tot het bedrijf is ook typerend voor het Belgische.

Een sterke band met de eigen regio hebben en dat tot uitdrukking laten komen door een voetbalclub te bezitten is iets daar vaker voorkomt dan hier. Een van de drie eigenaren van FNG was dus ook de baas van voetbalclub Mechelen. Sowieso zijn in Nederland politie, de fiscus en formeel de KNVB extra alert als een sportclub het privé speeltje dreigt te worden van een succesvolle ondernemer.

De drie Vlamingen die FNG bestuurden leken ook erg succesvol. Toen dit voorjaar de keten, bestaande uit meerdere modezaken in België, Nederland en elders met namen als Brantano, CKS, Claudia Sträter en Fred & Ginger zichtbaar begon te wankelen bleek dat beeld niet juist. Het was een kaartenhuis dat verrassend snel implodeerde en daarbij enorme schulden achterliet.

De schulden zijn zo te zien niet het grootste probleem voor de holding en de eigenaren. Er waren en zijn signalen dat de omzet en manieren om overnames te financieren wel erg creatief tot stand kwamen. Of men daarbij binnen de lijnen van de wet is gebleven is een reden van het gerechtelijk onderzoek. Daarover schreef De Tijd:

De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl onderzoekt nu ook aanwijzingen dat constructies zijn opgezet om geld te versluizen en wit te wassen bij FNG. Het strafonderzoek krijgt zo een nieuwe dimensie boven op de bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheden in de jaarrekening.

Dat dit onderzoek ergens op is gebaseerd kan dan worden afgeleid uit dit citaat uit de zelfde krant

Afgelopen vrijdag werd Penninckx samen met zijn echtgenote Maes aangehouden, maar dat staat los van de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. De twee zouden de voorwaarden hebben geschonden die de onderzoeksrechter hen had opgelegd, zodat ze het onderzoek niet dwarsbomen. Penninckx zit nu in de cel en Maes kreeg een elektronische enkelband. De raadkamer buigt zich dinsdag over hun aanhouding.

Dit zijn toch indicaties die schreeuwen om nader onderzoek door de pers. Maar het is al een week stil bij de Zuiderburen over deze zaak. Het laatste nieuws is dat de banken geleende bedragen terug willen zien, omdat die op basis van foutieve gegevens zijn verstrekt. Waarschijnlijk bedoelen ze daarmee dat FNG feitelijk al eerder failliet was maar dat met extra kredieten probeerde te verhullen. Tel daarbij op het vermoeden van het overhevelen van vermogen net voor het faillissement uit de holding. Zoiets is gewoon strafbaar en moet koren op de molen van elke kritische economie journalist zijn