Misleidende keurmerken

Verbraucherschutz_de_siegel160160Een van de hoogtepunten in de huidige economische crisis was het imploderen van het Bernie Madoff Ponzischema. Enorme bedragen bleken nooit belegd, maar gebruikt om beloofde rendementen te kunnen uitkeren. Ponzischemas of piramidespelen waren al langer bekend, ook in Nederland, en niet zonder reden vaak verboden. Maar iets op deze schaal, het was ongekend.

Dat daarna in tal van andere landen op kleinere schaal hetzelfde verschijnsel zichtbaar werd is geen toeval. Speurders en journalisten hadden bloed geroken en elke investeerder die opvallend gedrag vertoonde werd goed onderzocht. Dat door het imploderen van de beurzen en vastgoedmarkten in tal van landen die speurtochten makkelijker maakte is iets dat nog wel eens wordt vergeten, maar dat terzijde.

Anno 2013 zou je verwachten dat in de Westerse landen, dus landen met goed werkende toezichthouders en pers dit soort bedrog wel was uitgeroeid. Niet dus. Vorige week zijn in Duitsland huiszoekingsbevelen afgegeven om op 130 (!) invallen te doen naar een echt klassieke vorm van sneeuwbal / piramide / Ponzi beleggingssysteem. Bedacht (nou ja het zal we gekopieerd zijn) door twee jonge ondernemers die verdacht worden ettelijke honderden miljoenen Euro’s te hebben verbrand. De partyfoto’s die de pers op het spoor zette geven een aardige indicatie wat deze twee onder “investeren in vastgoed” verstonden.

Wat heeft deze case nu te maken met keurmerken?

Het aardige is dat op de website van de vermeende oplichters een logo met tekst prijkt “Deutsche S&K Immobiliengruppe AG erhält Empfehlungszeichen von Verbraucherschutz.de”

Dat lijkt een kwaliteitsoordeel en daardoor kunnen beleggers op het verkeerde been zijn gezet. De naam Verbraucherschutz klinkt vertrouwd. De website en/of organisatie die dit vertegenwoordigen zijn echter compleet iets anders dan de Verbraucherzentralen. Twee gelijkende namen, die naar Nederlandse begrippen vertaald te vergelijken zijn met “goedgekeurd door consumentenbescherming.nl” en De Consumentenbond.

In hoeverre dit – in mijn optiek misleidend – logo een wezenlijk onderdeel was van de grootschalige oplichting is nog niet bekend. Wat het wel doet is andermaal wijzen op het gevaar blind te varen op keurmerken en logo’s die op kwaliteitszegels lijken.

Altijd controleren of ze “echt” zijn en welke organisaties ze uitdelen – en wat betreft beleggingen die meer dan 10% rendement garanderen; if it sounds too good to be true, it probably is.

Share: