Minder aandacht voor Brexit wil niet zeggen dat het beter gaat

De eerste week van het nieuwe jaar was er in Nederland amper aandacht voor Brexit. De pers laat het onderwerp liggen en alleen transportbedrijven wijzen op de ongemakken. Dat die per 1 januari nog verder zijn toegenomen is de meesten dan ook ontgaan.

Importregels 2022

Met ingang van 2022 zijn de regels voor het importeren van goederen naar het VK verder aangescherpt. Strikt genomen had die stap al eerder moeten zijn gezet. Chaos bij de Britten verhinderde de omzetting van beloftes en afspraken in concrete daden.

Elke trucker die nu naar het eiland vertrekt moet rekening houden met nog meer vertraging en oponthoud. Het is onmogelijk van de tunnel of een ferry gebruik te maken als niet alle documenten 100 procent in orde zijn. Waar afgelopen jaar nog werd toegestaan dat de rijders dit regelde als ze al in het VK waren aangekomen wordt nu de regel dat die ladingen de EU niet meer mogen verlaten. Ritten met gemengde ladingen en bestemmingen vormen dan ook een enorm risico. Nu al is duidelijk waartoe dit leidt. Foto’s van nog langere files voor Calais zijn vorige week al online verschenen.

Lege supermarkten

Wat wij op het vaste land van de EU niet merken is dat de Britten voor het tweede jaar in rij mogen genieten van lege supermarkten. 2021 waren de schappen vaker leeg door Brexit oponthoud aan de grens en de uitval van personeel door de pandemie.

Rijders

Dit jaar speelt er nog iets anders. Omdat de regels voor vracht zo zijn aangescherpt is de animo op het eiland te rijden nog verder afgenomen. In de transportpers valt te lezen dat rijders die de Engelse taal niet machtig zijn weigeren het vaste land van de EU te verlaten. Door de ervaringen van het afgelopen jaar weet deze groep waar de Britse douane toe in staat is. Hufterigheid is nog een nette omschrijving voor wat daar gebeurt. De groep rijders die het betreft zijn is wel de grootste groep buitenlandse rijders die het eiland altijd heeft gekend. Waartoe dat leidt was afgelopen week weer merkbaar bij het transport vanuit Spanje. Nog maar een fractie van het oude volume aan groente en fruit verliet het land richting VK.

RoO

Het transport omgekeerd, vanuit het VK naar de EU, is er per dit jaar ook niet makkelijker op geworden. Alles moet voorzien zijn van een EU geaccepteerde “Rules of Origin” verklaring (zie ook link). De verwachting is dan ook dat de export deze kant uit verder zal afnemen. Voor veel handelaren en producenten zijn de kosten voor de RoO verklaringen gewoon te hoog.

Dat we weinig horen over Brexit is geen positief signaal, maar de pers ziet er geen heil in nog veel aandacht aan te besteden. En ergens is dat ook wel begrijpelijk.