Milieu Taliban

Nog voor de eerste scholieren in Europa de straat op gingen om te betogen voor stappen om het milieu te redden werd het onderwerp in de pers al steeds meer belicht. Dat leverde betere en slechtere artikelen op en de nodige inzichten.

Een van de landen waar de discussie over het milieu op alle mogelijke manieren wordt gevoerd is Duitsland. Historisch verklaarbaar is de grotere waarde die daar aan natuur wordt gehecht. Vandaar is de stap naar milieubehoud niet zo groot.

Wat ook rol speelt is dat Duitsland inmiddels meer dan vijf jaar met het dieselschandaal te maken heeft. Duitsland, autoland, heeft een machtige autosector die meer asfalt op het hoogste ministerieel niveau weet door te drukken. De lobby heeft er ook voor gezorgd dat tot op heden de vervolging van de dieselcriminelen bij VW, Audi, Porsche, BMW en Mercedes uiterst langzaam verloopt. Terwijl in de VS de eerste managers als tot celstraffen van vijf jaar en meer zijn veroordeeld moeten de eerste processen in Duitsland nog beginnen.

De publieke opinie heeft daar moeite mee en heeft ook gemerkt dat op individueel niveau tegen de fabrikanten procederen op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt. Er is echter een goede ontwikkeling gaande op dat laatste punt en maakt de fabrikanten extra zenuwachtig. Het raakt ze harder dan de dieselverbodszones die steden moeten instellen. Op grond van verschillende vonnissen, uit het hele land en voor de betrokken merken en modellen, kan nu namelijk een collectieve actie worden ingezet. Alleen al tegen VW zouden er 400.000+ klachten kunnen worden gebundeld.

De bundeling maakt het onmogelijk dat VW nog buitenrechtelijk tot een compensatie regeling kan komen. Het bedrijf moet de aandeelhouders gaan informeren, reserveringen maken en kan op wereldwijde persaandacht rekenen. Dat de actie ook tegen de andere merken en in andere landen kan worden gestart is evident.

Het is in het licht van die ontwikkeling dat de Duitse industrie erg zenuwachtig wordt en alle registers opentrekt tegen alles en iedereen die zich voor een beter milieu inzet. Een van de meest ridicule opmerkingen die is gemaakt – en als citaat door Das Handelsblatt is geplaatst – is milieubezorgden, zoals de DUH – Deutsche Umwelthilfe – uitmaken voor Taliban. Die kreet kwam uit de mond van een CDU parlementariër.

Als je dat soort jargon nodig hebt om je punt te maken heb je verloren.

Share: