Mijn eerste echt noodzakelijke restore

Voor het eerst sinds heugenis een backup moeten raadplegen omdat een bestand per ongeluk was overschreven. Dat de handeling succesvol kon worden afgerond gaf de nodige voldoening.

Al jaren wordt volgens de bekende 1,2,3 methode hier van al het werk een aantal backups gemaakt. Het strikt naleven zorgt ervoor dat nog nooit data onherstelbaar verloren is gegaan. Daarbij moet worden opgemerkt dat het ook zelden voorkomt dat de originele data onbruikbaar is. Het echt raadplegen van backups is daarom zelden tot nooit aan de orde geweest.

Wel backups maken en dan vervolgens nooit testen hoe het terugzetten werkt is geen aan te raden methode. Daarom is er eigenlijk per grote upgrade van het primaire backup programma een test run. Dan wordt gekeken hoe het terughalen van een hele schijf partitie of aantal directories werkt. In de regel wordt daar een minder gevoelige dataset voor gebruikt. Kattenplaatjes in plaats van belastingaangifte.

Door het incidenteel testen wist ik dat het mogelijk is ook een individueel bestand terug te halen. Dat was vorige week wel fijn. Ik had een belangrijk bestand overschreven. Normaal zou ik dan de snel naar de cloud opslag gaan, maar daar kon ik bij gebrek aan internet connectiviteit even niet bij. Daarom moest ik teruggrijpen op de wekelijkse backup. Die is met wachtwoorden afgeschermd op een extern device, dus het duurt even eer die kan worden benaderd. Om die reden is de terughalen via de cloud ook de makkelijkere methode.

Het navigeren door de backups, daar de juiste file vinden was kinderspel. Die terugkrijgen op de werkmachine ging daarentegen iets anders dan een hele directory. Het duurde namelijk gewoon lang en de doelmachine bevroor tijdens de operatie ook. Het proces moest onderbroken worden. De tweede keer lukte het wel. Dat bevriezen was me tijdens alle tests nooit opgevallen. Waarschijnlijk omdat ik dan met geen enkele applicatie de directory kattenplaatjes raadpleeg en ook tijdens dat proces geen andere dingen doe.

Maar goed, het werkte. Binnen een paar minuten was het oorspronkelijke bestand weer te gebruiken. Het geeft voldoening te zien dat er geen reden voor stress of paniek is. Een backup is als een verzekering. Je hoopt er nooit beroep op te hoeven doen, maar als het nodig is ben je blij als je de juiste keuze hebt genaakt. De juiste keuze bij backups: meer dan 1 kopie en nooit niet alleen in de cloud, want als je cloudboer even niet bereikbaar is rest duimendraaien en dat is niet fijn.

Share: