Meer wachtwoorden dan gedacht en forse toename in 2020

wachtwoordToen eerder dit jaar ophef ontstond omdat de gratis kluis voor wachtwoorden Lastpass werd gekortwiekt viel een aantal reacties op.

Veel “gedupeerde” gebruikers klommen in het toetsenbord om duidelijk te maken dat ze zouden overstappen. Een klein deel van de berichten wees op de bereidheid te gaan betalen. Een enkeling gaf toe dat de beperkingen geen impact hadden.

Kortwieken

De beperkingen van de gekortwiekte versie van Lastpass zijn dat de applicatie nog maar op een device kan draaien. Daarnaast is het aantal wachtwoorden beperkt tot 50. Die eerste maatregel is voor menigeen niet handig. De app draait op de smartphone, maar toch ook vaak en snel op de computer. Dat laatste al dan niet in de vorm van een browser plug-in.

Vanuit de aanbieder, die een hogere ARPU wenst, beredeneerd is die maatregel wel begrijpelijk en zelfs slim. Die tweede beperking is een ander verhaal. Is het logisch dat iemand meer dan 50 wachtwoorden nodig heeft en in een veilige onlineomgeving opslaat?

Wachtwoorden limiet

Bij de hele ophef rond Lastpass zijn er personen die aangeven niet met de limiet van 50 uit te komen. Die harde grens is dan een reden voor upgrading of migreren.

Er zijn twee meldingen bijgebleven die daar over gaan, ook door de reacties die zij opleverden. Een noemde een aantal van meer dan 400 wachtwoorden. Allemaal nodig omdat er veel getest werd met software en development. Waarschijnlijk is dat iemand die VMs aanmaakt, beheert en na afloop virtueel vernietigd. Als voor elke applicatie en database een eigen username wachtwoord combinatie wordt gehanteerd kan die 400 wel eens kloppen. Of ze nog echt allemaal actief zijn is een ander verhaal.

De andere melding was eerder het tegenovergestelde. Waarom zou het nodig zijn meer dan 50 wachtwoorden per persoon te moeten hebben en opslaan. In eerste instantie is die vraag valide. De hele affaire rond Lastpass is waarschijnlijk niet alleen hier reden geweest het aantal en soort wachtwoorden nog eens onder de loep te nemen.

Privé en zakelijk

Die exercitie gaf – onverwacht – als resultaat het inzicht dat 50 hier ook een probleem zou zijn. Voor puur privé gebruik zou het aantal waarschijnlijk nog wel genoeg zijn. Het aantal wachtwoorden voor zakelijke toepassingen is echter flink toegenomen. Dat zijn er ondertussen “een paar dozijn”. Een van de reden voor die groei is het gebruik van videomeeting software en gedeelde schijven voor bestandsuitwisseling. Het is dus het verplichte thuiswerken en videovergaderen door Covid-19 wat hier een rol speelt. Daardoor is het aantal wachtwoorden toegenomen.

Aan de knoppen draaien

De actie van Lastpass is daarom iets beter te begrijpen. Waarschijnlijk heeft men gemerkt dat het gebruik van de gratis dienst door de Covid-19 op twee manieren toenam. Meer gebruikers en per gebruiker een toename van de bestandsgrootte (lees: grotere kluis met meer wachtwoorden).

Iedere ondernemer zal dan in de verleiding komen aan de knoppen voor prijzen en voorwaarden te gaan draaien. Helemaal omdat de kans klein is dat gebruikers al die extra wachtwoorden gaan dumpen. Diensten die daarom vragen, zoals de meeting tools, wil men immers niet meer kwijt.

Share: