Malware en scam mails die direct opvallen

Mails waarmee malware wordt verspreid omdat ze bij de ontvangers niet negatief opvallen. De boodschap en de afzender komen legitiem over. Snel klikken om te zien wat er aan de hand is, is dan snel de volgende en fatale stap. Dat geldt ook voor mails die aanzetten tot het overmaken van geld naar foute rekeningen voor niet bestaande schulden.

Er zijn meerdere manieren die gecombineerd helpen immuun te blijven voor deze criminele mails. De eerste is uiteraard zorgen voor een goed spamfilter. Werken met verschillende e-mail adressen of aliassen is ook een goed methode. Als alle bankcorrespondentie naar een adres wordt verzonden dan zal nep mail die op een ander adres aankomt veel sneller opvallen.

Wat ook helpt is een mail preview optie te gebruiken. Dan worden de eerste x tekens getoond, zonder dat de mail zelf wordt geopend. Dat voorkomt niet alle vormen van malware besmetting, maar is wel zeer nuttig om scams te ontmaskeren.

En uiteraard hoort in dit lijstje ook thuis het niet weergeven van afbeeldingen in de mail als standaard optie aan te zetten.

Wie deze regels volgt zal dus nooit in deze twee scams kunnen trappen. Bij de eerste laat de preview zoveel bagger zien dat duidelijk is dat dit nooit van de bank kan zijn.

Dat het ook nog eens op een info@ adres is bezorgd bewijst ook al dat het een scam is. Het derde bewijs van een scam of malware mail is overigens dat ik geen klant van die bank ben.

De andere mail is duidelijk een malware dropper. Hier geldt ongeveer zelfde als bij de mail hierboven. Generiek adres en geen klant.

De optie geen afbeeldingen te laten ziet verraad ook nog eens dat die foute mail is. Geen enkele telco is zo dom de illustraties zulke jolige namen te geven.

Share: