“Maltees wedbureaus maken zich schuldig aan witwassen”

De EU lidstaat Malta geldt al jaren als een van de bastions van online gokken, casino’s en wedbureaus. Dat de activiteiten in veel lidstaten verboden zijn weerhoudt de sector niet op alle mogelijke manieren in de EU meer klanten te werven. Daarbij worden schijnbaar risico’s genomen. In Duitsland heeft dat vorige maand geleid persaandacht met signaalwerking.

In Duitsland mag het Maltese bedrijf Tipico gelegenheden exploiteren waarbij het gokken op sporten wordt gefaciliteerd. De uitbaters van dit soort panden zijn altijd franchisenemers. Wat er precies in een Tipico wedbureau gebeurt is voor de buitenwacht niet zichtbaar. De ramen zijn altijd beplakt en de deuren zijn dicht. Daarmee wordt formeel aan de eis voldaan dat gokken niet te aantrekkelijk en laagdrempelig mag zijn.

Door die regel is het echter ook mogelijk dat binnen te bureaus activiteiten worden ontplooid door de bezoekers, al dan niet met medeweten van de franchisenemers, die het daglicht niet kunnen verdragen. In Amsterdam, waar dit concept overigens nog steeds verboden is, zijn tientallen gevallen bekend van koffiehuizen die gokken mogelijk maken. Bij elke inval van politie en belasting worden daar onverklaarbare sommen geld aangetroffen. Bijvangsten in de vorm van drugs en vuurwapens zijn ook geen zeldzaamheid.

Volgens de Duitse omroep WDR houdt het OM in Frankfurt rekening met gevallen waarbij Tipico gelegenheden actief zijn gebruikt om zwart geld te witwassen. De omroep citeert een persoon die betrokken is geweest bij de onderzoeken met de woorden: “Man kann durchaus sagen, Compliance-Maßnahmen haben dort entweder nicht existiert, nicht funktioniert oder waren nur Feigenblätter.”

Tipico is uiteraard niet blij met deze aandacht. Het wijst erop dat een geval uit het verleden bekend is waarbij een franchisenemer fout bezig was. De Maltezers kunnen natuurlijk ook niet anders dan de handen in onschuld wassen. Als sponsor van FC Bayern en de Duitse voetbalbond kan het zich niet permitteren besmet verklaard te worden.

De beschuldigingen zijn echter te heftig om terzijde te worden geschoven. Het gaat namelijk niet alleen om foute franchisenemers. Er wordt ook gesuggereerd dat via bankrekeningen van Tipico geld buiten de fiscus om naar het buitenland wordt gesluisd. Als dat waar zou zijn, dan zijn de dagen van Tipico als sponsor waarschijnlijk wel geteld.

Share: