Lordstown de volgende Nikola – oplichting en bedrog met e-trucks

trucksLordstown Motors, een beursgenoteerde onderneming voor e-trucks heeft toegegeven dat het onderzocht wordt door de openbare aanklager van New York. Het aandeel implodeerde en is nu 60 procent minder waard. Menigeen vraagt zich af of dit een herhaling van het bedrog door Nikola is.

E-trucks miljarden business

Amerika, het land van de lange afstand vervoer over de weg, begrijpt dat vrachtwagens met diesel geen toekomst hebben. Het land telde eind 2018 36,9 miljoen trucks (bron). Niet alles daarvan is een wat in Nederland een vrachtwagen wordt genoemd, maar zelfs dan is het een enorm aantal. Een heel groot deel daarvan moet op enig moment worden vervangen voor een elektrisch model. Dat wordt dus een miljarden business.

Nikola

Die nieuwe markt trekt serieus en minder fris volk aan. Eerder is bekend geworden dat het zwaar gehypte Nikola in alle opzichten de boel belazerde. De ceo en andere kopstukken verlieten ijlings het bedrijf. Investeerders bleven achter met waardeloze aandelen.

Overeenkomsten

Bij Lordstown Motors lijkt precies het zelfde te spelen. Wederom is er een groot verschil tussen het product volgens de brochure, beursprospectus en wat er echt leverbaar is. Andere overeenkomst is dat beoogde klanten en eerste bestellingen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen tijdens de eerste onderzoeken. Het opstappen van de ceo en cfo wekt dan ook geen verbazing meer. Of dat iets zal uitmaken valt te betwijfelen. Dat de openbare aanklager van NY actief is betekent immers dat er de vermoedens van strafbare feiten zijn. In dit geval gaat dat om oplichting, bedrog voorafgaand aan de beursgang en het opstellen van een misleidend prospectus.

Daarmee is de gifbeker nog niet leeg. De banken die deze beursgang mogelijk hebben gemaakt kunnen ook nog een probleem krijgen. In ieder geval moet iedereen, na Nikola en Lordstown, nu weten dat het opletten is op de markt voor e-trucks.