LibreOffice crasht tijdens opslaan document

We beginnen het nieuwe jaar met een nieuwe bug in LibreOffice. Niet eerder gezien en hoogst irritant. Tijdens het opslaan van een document in Writer blijft het LO hangen zodra het scherm “opslaan” of “opslaan als” wordt geopend.

Share:

De bug zit in de 64 bits versies 5.4.3 en 5.4.4 voor Windows, beiden zijn nog geen maand oud. Het meest irritante is dat er geen mogelijkheid is het werk op te slaan. Of het nu gaat om een alinea of een half boekwerk, je bent een groot deel kwijt. De enige manier om verder te kunnen is namelijk via taakbeheer LO geforceerd beëindigen. De autosave instelling staat default op 10 minuten en in die periode kan je een hoop tekst hebben toegevoegd of hersteld. Het is me niet bekend van eerder versies dat een bug zo makkelijk voor dataverlies verantwoordelijk kon zijn.

Fix

Een zoektocht leerde dat de LO wel vaker problemen heeft (gehad) met het opslaan van documenten. Een fix die werd aangeboden, maar die eigenlijk voor OO gold, is het uitzetten van de proxyserver. Die heb ik uitgevinkt maar dat maakte weinig verschil.

Het idee dat “iets” online de crash veroorzaakte intrigeerde me echter. Het bevriezen van het scherm leek namelijk op een verbinding die niet werkte. Dat LO niet kan connecten met de buitenwereld is ook om een andere reden intrigerend: waarom zou dat überhaupt moeten? Ik werk in principe offline, er gaat niets naar een clouddienst. De kans dat een niet bevriende mogendheid al mijn data opslurpt nog voor ik het het opgeslagen, afijn dat is een ander verhaal.

In de instellingen van LO zitten nog twee zaken die iets met online te maken zouden kunnen hebben. Ik werk veel met documenten waar voetnoten gebruikt worden en daarin wemelt het van de urls. Voor alle zekerheid heb ik deze twee opties UIT gezet, ze stonden aan. En zie ik kan het werk – zelfs indien voorzien van de nodige urls – zonder moeite opslaan.

 

Bug of geen bug?

De vraag die nu openstaat is of dit inderdaad een bug is. Het kan zijn dat LO in de nieuwe versies iets default op aan heeft staan wat vroeger uitstond. Het kan ook dat LO en F-Secure (specifiek de firewall die dan waar in Windows zit) ruzie maken. Dat zou namelijk verklaren waarom ik op de Ubuntu systemen hier het probleem niet kon nabootsen. En als we nu toch bezig zijn, printen vanuit windows gaat ook weer foutloos en de spellingscheck is inmiddels zo vlot als onder Ubuntu.

Share: