LibreOffice crasht op taalfouten

Voor de tweede keer in korte tijd stoot ik op een bug in LibreOffice. De vorige was cosmetisch, nu is er sprake van een serieuze misser. De fout doet zich alleen voor in de Debian versie (6.3.1.2). Recente Windows versies hebben het probleem niet. De fout zit in de spellcheck – de module die taal en grammatica controleert.

LibreOffice biedt via het reguliere kanaal twee versies aan, een stabiele en een die dat minder is. De eerste wordt geadviseerd voor productieomgevingen. Dus voor iedereen die een betrouwbaar office pakket nodig heeft. De andere heeft meer features, want is nieuwer. Nieuwer betekent ook dat er fouten in kunnen zitten.

De bug die ik zie zit in de tweede versie. Dat is op dit moment 6.3.1.2 (de stabiele versie is 6.2.x). Het fout lijkt op het eerste gezicht op een bug die in 2015 optrad. Toen crashte het programma tijdens het opslaan van documenten. Die fout kon ik alleen ervaren op een computer met Windows 7. Op alle andere systemen, Windows of Ubuntu, was die niet te reproduceren. Wat exact de oorzaak was heb ik nooit kunnen achterhalen. Het duurde ook meerdere versies en meer dan een half jaar eer een update beschikbaar was die vlekkeloos draaide. Ik hoop die ervaring niet nog een keer mee te maken.

Het huidige probleem is het volgende. De spellingcheck crasht op het moment dat een zin (dat is tekst tussen twee punten . in) wordt gecontroleerd waarin twee keer het zelfde niet herkende woord staat. Zodra de spellingcheck de eerste fout waarneemt zijn er de opties: Ignore once, Ignore all en Add to Dictionary. Wie op Ignore all klikt ziet zowel de spellingcheck als het document bevriezen. Opslaan kan niet meer, de applicatie moet worden gesloten. Omdat de crash opslaan verhindert is de doorlopen spellcheck vergeten. Het proces moet dus weer overnieuw beginnen.

De workaround voor dit probleem is het volgende:

  • sla het document op voor het starten van de spellcheck (altijd handig!)
  • kijk tijdens het proces een zin vooruit
  • klik niet te snel op “Ignore All”

De ultieme workaround is trouwens versie 6.3.1.2 te de-installeren en voorlopig gebruik blijven maken van de meest stabiele versie.

Share: