LibreOffice 6.0 grote stap voorwaarts

Na meer dan een jaar (!) heel veel problemen met LibreOffice ervaren te hebben is het nu tijd voor goed nieuws. Alles werkt en versie 6.0 is echt een grote stap voorwaarts.

LibreOffice versie 6.0 is eind januari verschenen. Door alle problemen met de voorgaande versies op een – inmiddels uitgefaseerde – bureau computer heb ik gewacht het met installeren van de 32 en 64 bits Windows en Linux versies. Hoewel de berichten positief waren wilde ik hoe dan ook niet weer een testkonijn zijn. De agenda was te vol om uitval of vertraging te kunnen permitteren. Afgelopen weekend was er eindelijk ruimte de uprgrades van versie 5.4.* naar 6.0 door te voeren. Op dat moment was er al een 6.0.1 beschikbaar en die is dan ook gebruikt. De eerste indrukken zijn positief en de verbeteringen zijn aanzienlijk.

Wachtwoord en Encryptie

Omdat er hier met zowel de Linux als Windows versies wordt gewerkt was met smart naar versie 6.0 uitgekeken. Dit is namelijk de eerste versie waarin het mogelijk is documenten te signeren en encrypten met behulp van OpenPGP voor zowel Windows als Linux. Die optie was al een paar maanden op min of meer experimentele basis beschikbaar, maar dan alleen voor de Linux varianten (Link naar FrosCon 2017 video). Het is een op het oog simpele toevoeging in het [opslaan als] menu, maar daarachter gaat natuurlijk wel net nodige schuil. Als je al Thunderbird gebruikt met OpenPGP en Enigmail worden die keys standaard aangeboden. Dat is genoeg voor mij. Een deel van de werkzaamheden mail ik liever met een wachtwoord naar de klant, want privacy en IE.

Lay-out

Het klinkt misschien suf, maar de lay-out van een programma maakt veel uit. Met versie 6.0 is het mogelijk de knoppen er beter te laten uitzien en de menubalken zelf zijn beter naar eigen smaak en wens te configureren. Het kostte even wat tijd, maar er zijn hier nu zes installaties in omloop met dezelfde lay-out en knoppen. Voorheen was er altijd verschil tussen de Linux en Windows versies omdat de fonts en iconen niet 100% overeenkwamen.

Nog niet geprobeerd de EPUB

Wat in principe ook handig is is dat in deze versie geïntegreerd is de mogelijkheid werk als .epub op te slaan. Wellicht handig voor documenten en presentaties die op een tablet gelezen gaan worden. Daar ga ik zeker nog mee aan de slag.

Last but not least de spellingcontrole

Daar kan ik kort over zijn. De ellende die alle versies na 5.1.6.2 in de 32 bits NL bij mij veroorzaakte is verleden tijd. Het was al stukken beter geworden door over te stappen naar 64 bits, maar het was nog steeds een proces dat opeens tergend langzaam kon gaan. Het taalcorrectie en suggestie scherm bevriest niet meer, ook bij langere en gemengde teksten. Sterker nog, ik heb het idee dat de snelheid nu overeenkomt met dat van dat andere niet opensource office product.

Een grote stap voorwaarts en reden weer eens te doneren.

Share: