Laptop met Ubuntu 22.04

ubuntu 22.04 jellyfishEen week na de lancering van de 22.04 versie van Ubuntu is deze op de nieuwste laptop geïnstalleerd. De bèta versie draaide al enige tijd op een desktop en oudere laptop. Daar waren weinig problemen mee. De nieuwste laptop is nu van 21.10 naar 22.04 en ook dat bevalt.

20.04 LTS

Toen er eerder dit jaar een nieuwe laptop bijkwam was direct duidelijk dat de 20.04 LTS versie van Ubuntu daarvoor niet het juiste OS was. De kernel van die versie, met wat andere zaken als drivers, zijn te oud voor het systeem. Dat verschijnsel is bekend al hier ook al vaker meegemaakt.

21.10

Het grootste probleem, het niet herkennen van de Wifi module was makkelijk op te lossen door versie 21.10 te installeren. Die komt uit oktober 2021 en is daarmee in de de motorkap op veel punten serieus moderner dan de versie die in april 2020 is gelanceerd.

21.10 bleek echter niet in staat de Bluetooth module te lokaliseren. Ook was er een probleem het met herkennen van het toetsenbord. Voor dat laatste was het nodig een regel tekst aan het opstartbestand toe te voegen. Die ingreep stelde echt zeer weinig voor. Bluetooth bleef onoplosbaar. Een losse usb zender/ontvanger is daarom maanden gebruikt. Dat werkt goed. Het leidt alleen wel tot een hoger stroomverbruik, lees lagere accuduur.

22.04 LTS

Uit de artikelen over de nieuwere kernel die onderdeel van 22.04 is, was wel duidelijk dat dit Bluetooth issue daarin zou worden verholpen. En inderdaad, een van de eerste zaken die opviel na het upgraden van de laptop van 21.10 naar 22.04 was dat Bluetooth direct werkte. Er is zelfs een feature die tot nu toe totaal over het hoofd was gezien. De toetsenbordverlichting werkt nu ook. Dat is iets waar nog nooit gebruik van heb gemaakt, ook niet onder Windows. Maar het werkt.

Klaagzang

Alles in orde en niets te klagen? Nee, er valt nog wat te klangen. Drie dingen gaan niet goed.

  • Bij een laptop is het via de vga poort connecten van een tweede scherm iets dat beter kan. Met een oude versie van Ubuntu was er nooit een probleem, nu verdwijnen toepassingen buiten het schermbereik, zodra alleen het externe scherm wordt gebruikt. Geen idee wat daar fout gaat. Tot nu toe is het makkelijker ook het laptopscherm aan te zetten dan de oplossing bij een instelling te vinden.
  • Cairo Dock slaagt er niet in de snap van firefox te onthouden. Na elke reboot is die entry in het menu verdwenen. De entry moet zo te zien handmatig worden ingevoerd in CD. Logica daarvan is ver te zoeken.
  • En dan is er nog Krusader, een KDE kloon van Total Commander, Norton Commander. Het is niet meer mogelijk die vanuit de toepassing zelf als SU te starten. Keer op keer is er de melding van een verkeerd wachtwoord. (zie afbeelding) De enige manier waarop het programma van meer rechten is te voorzien is starten via de terminal met sudo krusader. Het werkt en er is nog geen bug melding van. Misschien komt dat omdat dit programma wel meer problemen heeft met Ubuntu 22.04. Het snap de nieuwe iconen namelijk niet, waardoor de interface er als gatenkaas uitziet.

Drie bugs gevonden bij Ubunutu 22.04 LTS dat nu draait op een paar desktops, een oude en een nieuwe laptop.

3 comments

  1. ‘Verder nog iets te klangen’ ? Nou wat een ‘klant’ over een taalvout.
    En .. VGA poort really?

  2. Ik draai op Pop OS 21.10 en Plank, en deze dock herkent een open instance van Firefox (snap) niet en opent een nieuwe, terwijl er al een open staat.

Comments are closed.