Lange leve Brexit – Expats in de EU wordt Britse bankrekeningen ontnomen

uk vkAfgelopen weken zullen duizenden Britse “expats” slecht geslapen hebben van het nieuws dat Brexit betekent dat ze hun Britse bankrekeningen verliezen. Ze hebben minder dan drie maanden de tijd om een oplossing te vinden en in lang niet alle gevallen zal dat mogelijk zijn. Lang leve Brexit.

Banken moeten controleren

Al een paar jaar neemt de controle van banken toe. Ze moeten in het kader van anti terrorisme maatregelen, de strijd tegen drugshandel, witwassen en dergelijke de KYC – Know You Customer – regels steeds strenger toepassen. In Nederland was de eerste ophef daarover het melden bij de bank met geldig ID. Dat is alweer enige tijd terug en daardoor leeft het onderwerp hier niet heel erg.

Dat personen met een Amerikaanse paspoort weinig welkom zijn bij Nederlandse banken heeft recent nog wel voor enige aandacht gezorgd. Maar die case heeft niet met de KYC regel te maken, daar gaat het om inkomstenbelasting.

Banken zeggen rekeningen van buitenlanders op

De consequentie van de Amerikaanse fiscale eisen is wel dat een groot aantal banken de Amerikaanse klanten de deur heeft gewezen. Niet alleen in Nederland, ook in België heeft het de pers gehaald dan de banken de klanten de rekeningen dwingen de rekeningen op te zeggen. Wie dat niet op tijd reageerde heeft moeten vaststellen dat de banken het zelf hebben gedaan.

Brexit is het einde voor expats

En dan hebben we nu een nieuwe Brexit variatie op het thema dan banken de rekeningen van klanten opzeggen. Onder andere The Times wisten in de weekend edities te melden dat in ieder geval twee Britse banken de rekeninghouders die in de EU wonen hebben aangeschreven. De boodschap is dat de rekeningen zullen ophouden te bestaan per ultimo december 2020.

De verklaring is volgens de krant dat de Britten met de EU geen deal hebben gesloten waaronder het mogelijk is Britten van Britse bankdiensten te blijven voorzien. Dat klop. Het is een van de onderdelen van de niet bestaande  passporting deal.

Maar er is nog een reden. Ook de Britse banken zullen na Brexit de KYC regels moeten blijven toepassen. Dat kost de banken geld, dat ze schijnbaar niet op de klanten willen verhalen (zie ook link).

Gebrek aan alternatieven

Als een bank niet meer beschikbaar is, dan moet het toch mogelijk zijn in het land waar de “expat” profiteert een rekening te openen? Voor wie legaal in een EU lidstaat is moet dat inderdaad kunnen. Een grote groep Brexit Britten heeft echter een probleem. Zij ontvangen pensioen of een andere vorm van inkomsten van de staat. Dat geld kan en mag alleen op een Britse rekening worden gestort.

Voor duizenden gepensioneerden en “expats” is daar geen alternatief voor te verzinnen. Ze hebben namelijk geen legitiem adres op de Britse eilanden meer. Als ze dat nu halsoverkop wel regelen kan dat de banken triggeren het KYC onderzoek te starten. En dan blijkt dat de rekeninghouder met opzet de verkeerde informatie heeft verstrekt. Het werken met postbusadressen kan namelijk niet door beugel om dat bij KYC de feitelijke verblijfplaats, daar waar men het meest verblijft, moet worden genoteerd.

Wat een feest dat Brexit. Dit kan leiden tot vertrek van duizenden Britse gepensioneerden en “expats”  uit de EU omdat er geen alternatief is voor hun Britse bankrekening.

Share: