Künast: Beledigingen en haatcampagnes van rechtsextremisten via de rechter bestrijden

De Duitse politica Renate Künast heeft in korte tijd twee goede overwinningen geboekt in haar strijd tegen rechtsextremisten. Een AfD fractiemedewerker moet van het Landgericht Frankfurt am Main 3.000 Euro schadevergoeding betalen. Het Landgericht Berlin heeft in tweede instantie een rechts radicale “blogger” veroordeeld tot het betalen van 10.000 Euro wegens het beledigen van de politica.

Er zijn meerdere redenen om de strijd van Künast toe te juichen. In de eerste plaats creëert zij door de gang naar de rechter te maken, daarbij ondersteund door HateAid, jurisprudentie. Dat is sowieso hard nodig, want offline en online discussies over wat valt onder de vrijheid van meningsuiting worden gericht gemanipuleerd door extremisten. Wat zij verder bereikt met de vonnissen is dat steeds duidelijker wordt dat online haatzaaien geen incidenten zijn. Het is in de meeste gevallen een goed georganiseerde aanval op een persoon of organisatie, waarbij meerdere mensen actief zijn.

Beide cases waarmee Künast nu succes heeft gehaald zijn verder interessant omdat iedereen die de betreffende haatposts verder heeft verspreid en onder de aandacht heeft gebracht in kaart gebracht is en op “Anwaltspost”   van de advocaten van Künast kan rekenen. Dat is consequent en terecht. Niet om de vrijheid van meningsuiting te dwarsbomen, wel om de bruinhemd netwerken zichtbaar te maken die dit recht gericht misbruiken en te raken waar ze het meest kwetsbaar zijn.

Share: