Kodi mediaplayer update problemen door thumbnails

kodiWie geen zin heeft in lineaire tv kan kiezen voor een Kodi mediaplayer. Daarmee kan legaal, gratis aanbod van veel publieke omroepen worden gekeken. Dit soort spelers zijn klein, goedkoop en kunnen na verloop van tijd traag worden of andere problemen krijgen.

Voordeel Kodi player

Een player met Kodi maakt een tv abonnement overbodig voor iedereen die geen zin heeft in sport, drama, films en het integrale aanbod van commerciële zenders. Wat overblijft aan aanbod dat legaal (!) kan worden geconsumeerd is “beperkt” tot kunst en cultuur uitzendingen van publieke omroepen. Dat aanbod is enorm groot, want met de juiste apps kan het free to air aanbod van tv zenders van alle werelddelen op een gewone tv worden getoverd. Verder zijn er genoeg hobbyisten die andere legale streams van evenementen als de CCC via een app toegankelijk maken. Dat zijn voor hier althans de grootste voordelen.

Nadelen van een Kodi player

Aan een dedicated Kodi player kleven ook enkele nadelen. Dedicated wil zeggen dat het een eigen box is. De software is namelijk ook op elke willekeurige computer te installeren. Dan is de laptop of desktop de tv vervanger. Een Kodi kastje is klein en in de regel goedkoop. Dat kan alleen als er flink wordt bezuinigd op het soort componenten. Vooral intern geheugen en storage is bij veel modellen beperkt. De CPU is uiteraard geen krachtpatser. De S905 Amlogic en vergelijkbare modellen die het hart van de box vormen kunnen moeiteloos overweg met het OS (in de regel Android of LibreELEC) met daar bovenop de multimedia software van Kodi. Maar wie van 4K of Dolby Surround wil genieten (is dat überhaupt free to air beschikbaar?) zal merken dat de hardware niet krachtig genoeg is. Dat is een nadeel.

Bugs en software

Een ander nadeel is dat de onderliggende software niet vrij van bugs is. Sommige apps zijn gewoon goed, andere veroorzaken memoryleaks waardoor de speler uiteindelijk vastloopt. Dat valt met opnieuw opstarten in de regel wel op te lossen, maar zou niet nodig moeten zijn.

Soms zijn er ook andere bugs die dit type mediaspelers minder geschikt maakt. Zo hebben sommige apps de neiging van elke uitzending een thumbnail te downloaden en op te slaan. Met een intern geheugen van een paar GB gaat het dan al snel fout. Helemaal omdat de apps wel opslaan maar niet de optie hebben thumbnails van x dagen oud automatisch te wissen.

Gevolg is dat de speler steeds trager wordt (want minder geheugen en storage vrij) en random problemen heeft. Met een harde reset kan dat deels worden opgelost. De thumbnails die in een temp folder zitten worden dan namelijk wel gewist. Maar ook daarvoor geldt: met wat netter programmeren had dat voorkomen kunnen worden.

Workaround

Als workaround is er deze optie. Incidenteel vanaf een andere computer op de media speler in te loggen en dan handmatig de temp directories te wissen. Dat vergt wel weer de handigheid de toegang tot die box te regelen en de plek te kennen van die temp files.

Met het wissen van 3,5 GB (!) aan thumbnails is de box weer vlotter geworden. Een paar updates die de hele tijd mislukten zijn nu ook geslaagd. Er was gewoon te weinig ruimte om de installaties files uit te pakken.

Foute business

Er zijn manieren om met een Kodi mediaplayer afgeschermde tv streams te bekijken. Dat is om meer dan een reden foute business. Aanbieders van deze opties worden in heel Europa hard aangepakt en dat is meer dan terecht.

Ook foute business is het aantal websites waar dit soort kastjes wordt “vergeleken” of “getest” . In bijna alle gevallen zijn dat websites met referral links om aanbod te promoten. De inhoud van dit soort websites is ook nog om een andere reden dubieus. Hier zitten ook websites tussen die de evident illegale streams promoten.