Kleine bedrijven betere graadmeter voor impact Brexit en de staat van de IT sector

Twee onderwerpen waar dit jaar via verschillende kanalen regelmatig aandacht aan is besteed zijn Brexit en de conditie van de IT sector. Beide thema’s zijn complex en worden gekenmerkt door opzettelijke geplaatste valkuilen en talloze rookgordijnen. Om die te herkennen en te omzeilen is het nodig kennis te hebben van de kleine bedrijven.

Brexit

Omdat de Britten eerdaags weer naar de stembus mogen worden alle registers opengetrokken door voor- en tegenstanders van Brexit. De leugens waarmee de voorstanders zich omgeven hebben groteske vormen aangenomen. Brexit wordt nog steeds voorgespiegeld als het begin van meer welvaart. De onderbouwing van die claim wordt steeds lastiger. Nog steeds wordt gewezen op de relatieve sterkte van de economie en het uitblijven van grote klappen. Als dat na drie jaar gehannes over een deal nog niet is gebeurd bewijst dat schijnbaar de kracht van de Britse economie.

Wat pertinent onjuist is aan bovenstaande is dat men kijkt naar de grote bedrijven. Zolang die de poorten niet sluiten is alles onder controle. Daarbij wordt bewust voorbij gegaan aan de positie van kleinere lokale en regionale bedrijven. Helemaal als het gaat om toeleveranciers van multinationals gaan daar klappen vallen. Sterker nog, die klappen vallen al.

Een van de personen die dat goed bijhoudt Pernille Rudlin. Zij volgt en vertaalt de impact van Brexit op de Japanse ondernemingen in het VK. Zij is ook degene die opmerkt dat achter de sluiting van Honda UK in Swindon per 2020 een redelijk complex verhaal zit. Voorstanders van Brexit beschouwen het sluiten van die fabriek en die in Turkije als totaal niet gerelateerd aan Brexit. Het is de afnemende vraag naar diesel auto’s die de sluiting initieert.

Rudlin laat zien dat er op het niveau van de toeleveranciers iets anders speelt. Die bedrijven worden hard getroffen Ze hebben geen alternatieve producten of afnemers. De Britse vestiging van de Japanse toeleverancier Nichirin gaat daarom totaal dicht. 80 banen klinkt niet veel, maar Honda heeft tientallen, zo niet honderden van dit soort toeleveranciers om zich heen verzameld. Die sluiten allemaal de poorten, slechts een paar zullen overleven door de verhuizen naar een EU lidstaat.

Wat Rudlin trouwens ook onder de aandacht brengt is dat de het aantal Japanners in het VK fors daalt. Het land was voor Brexit goed voor 1 op 3 van alle Japanners in de EU, dat is inmiddels afgenomen tot 1 op 4. Dat lijkt een geringe daling, maar ook hiervoor geldt dat we maar het topje van de ijsberg zien. Brexit moet nog komen en wat de impact op de rest van de werkgelegenheid is blijft duister.

IT Sector

Met de IT Sector is zoals bekend ook het nodige aan de hand. Van Intel wordt beweerd dat het niet in staat is voldoende CPU’s te leveren. Daardoor zou de productie van servers, computers en laptops zo laag liggen. De cijfers van de fabrikanten zoals Dell en HP zouden mede daarom tegenvallen. Er is natuurlijk ook nog een forse handelsoorlog tussen de VRC en de VS aan de gang. Toch zijn de geluiden die de hardware bouwers richting de pers en aandeelhouders uiten positief. Nog even en we het Intel probleem is verleden tijd en de groei zal weer als vanouds zijn.

Als zoiets wordt gesuggereerd is het goed het bericht van Lian Hong in Taiwan te kennen. De kans dat iemand in Nederland die bedrijf kent is nul. Het is van die talloze online nauwelijks traceerbare toeleveranciers van fabrieken met namen die maar amper bekender zijn.

Lian Hong is echter een belangrijke speler in de IT sector. Het maakt namelijk de scharnieren voor de laptops die bij onder andere Compal worden geassembleerd. Dit bedrijf laat de lokale pers weten het portfolio te gaan verbreden omdat de markt voor laptops de komende periode – in het beste geval – stabiel zal blijven. Voor groei zal er dus new business met een ander soort klanten moeten komen. De quote van Lian Hong die haaks staat op wat iedereen wil laten geloven door naar de tijdelijkheid van het “Intel probleem” te wijzen is “It expects the global notebook market to see flat shipment performance until 2023”.

Daarom: luister en kijk niet alleen naar wat de grote spelers met de geoliede PR machines rondbazuinen. Kijk ook naar wat kleinere bedrijven laten doorschemeren. Dat is leerzaam om events als Brexit en de status van de IT sector te kunnen bevatten.