Klein maar ook zo handig – een fietspost

banddrukmeter300Circa een jaar geleden op deze plek bekende ik een langere fietstocht gemaakt te hebben zonder vooraf de werking van een onmisbaar onderdeel getest te hebben: de fietspomp. Die fout is hersteld, wat heet er is gewoon een goed werkende pomp voor in de plaats gekomen. Die doet braaf zijn werk, maar er bleef nog een puntje open: wat is eigenlijk de juiste bandenspanning?

Op de zijkant van de banden staat een minimum en maximum druk weergeven. De handige pomp heeft geen ingebouwde meter, dus wanneer ik binnen de bandbreedte zit: geen idee. De losse bandendrukmeter die ik in huis heb, voor auto en motor heb ik lange tijd ook voor de fiets gebruikt, maar die heeft na +20 jaar (puur mechanisch binnenwerk) de geest gegeven. De hoogste tijd dus het internet aan te slingeren en op zoek te gaan naar goed, handig, goedkoop en met zinnige referenties. Die zoektocht was snel beëindigd, de levertijd zoals wel vaker met goederen direct uit de VRC onbekend en de prijs de moeite van het proberen waard.

De eerste ervaringen met het gele monster zijn positief. Verlichting rond het ventiel is wel erg prettig. De diepere betekenis van blauw licht heb ik niet kunnen doorgronden. Het zal vast nog kleiner kunnen, maar dit formaat nog steeds makkelijk tussen de spaken van fietswiel en ook bij motor is er geen gehannes. Voor binnenzak jas is het wel net te groot, voor broekzak ongemakkelijk, maar in stuur of zadeltas is er altijd wel een plekje. Enig nadeel dat ik daarbij kan voorstellen: de aan/uit knop heeft geen vergrendeling. In principe is het dus mogelijk dat de verlichting aangaat door het goed volproppen van stuur/zadeltas. Daar is dus nog wat geknutsel nodig.

Share: