Kijk eens aan: nieuws over FNG want nieuwe beschuldigingen

FNG-groupEind 2020 schreef dit blog over het faillissement van het Belgische FNG, het wachten was op nieuwe beschuldigingen. Twee weken terug is er inderdaad een nieuwe beschuldiging bij gekomen. NautaDutilh, de huisadvocaat van FNG, is in verdenking gesteld. Dat is heel interessant.

Beïnvloeding

Over het omvallen van de FNG group wordt in de Belgische pers nog steeds met enige regelmaat geschreven. Voor de Nederlandse delen van het bedrijf is hier geen interesse meer. De bemoeienis van politici met de keten was in Nederland ook gering. In België was dat uiteraard (weer eens) anders. Met het faillissement is weer eens aangetoond dat politici zich daar te makkelijk laten paaien door een bepaald slag ondernemers. De link met een sportclub maakt de zaak nog pikanter. Daar komen geldstromen en beïnvloeding wel vaker op de verkeerde manier samen.

Derdenrekening van NautaDutilh

De reden waarom NautaDutilh nu in de schijnwerpers staat heeft zo te zien niets te maken met nauwe banden tussen voetbal en de failliete textielketen. De krant De Tijd zegt op 11 mei  dat het toch niet helemaal als een verrassing komt. Schijnbaar is vorig jaar al een advocate van het kantoor in verdenking gesteld. Reden daarvoor zijn twijfels over het gebruik van de derdenrekening.

Nu is de verdenking tegen een medewerkster dus uitgebreid. Of het nu alles en iedereen in België betreft die voor N&D werkt is niet uit het artikel te halen. Omdat het bedrijf naast advocaten ook notarissen en fiscaal adviseurs in dienst heeft is die vraag relevant. Het kan immers helpen beter in te schatten wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Waar de Vlaamse kranten verder over schrijven is dat het onderzoek de laatste maanden witwassen en aandelenzwendel in het vizier heeft genomen. Voor beide misdrijven is de hulp van specialisten zoals N&D die in dienst heeft vaak nodig. Het is echter wachten op de volgende onthullingen, dan wel beschuldigingen, om die link te kunnen leggen.

Wat het in ieder geval nu wel al aantoont is dat er dit gewoon faillissement was. To be continued.