Kernel update sloopt wifi – leidt niet tot paniek

Bij elke update van de kernel kan er iets mis gaan. Dat Ubuntu met 5.19.0.32 de wifi verbinding sloopt is jammer, maar niet iets om van in paniek te raken. Het probleem kan gelukkig makkelijk worden opgelost.

Na elke update van de kernel moet de computer worden gestart. In dat opzicht verschillen Ubuntu en Windows weinig van elkaar. Dat kan niet gezegd worden van wat er gebeurd als de update een fout bevat. Bij Windows is dan de kans op het beruchte BSOD groot, bij Ubuntu is bijna altijd wel wat mogelijk. Dat er geen toegang tot een terminal of de commandline is maar een paar keer gebeurd. Voordeel daarvan is dat vandaar uit een gedeeltelijke rollback of een handmatige aanpassing van de verkeerde parameters kan worden doorgevoerd.

Voordeel dualboot

Nog beter is het bij een systeem met beide operating systems. De kans dat beide weigeren op te starten is zeer gering en als dat al gebeurt dan is dat een stevige indicatie voor een hardware fout. Voordeel van een dergelijk dual boot systeem is ook dat, met enkele mitsen en maren, de reparatie kan worden uitgesteld en het reguliere werk de passende aandacht kan krijgen. Voor een imap mail of een LibreOffice document maakt het immers weinig uit welk OS wordt gestart.

Donderdagmiddag wordt de kernel vervangen, de laptop wordt herstart en er wordt nog wat doorgewerkt. Vrijdagochtend begint de werkdag met een werkende verbinding, na iets meer dan een uur valt die weg. Kan ook niet meer worden geactiveerd, geen van de accesspoints in en rond de werkplek kan worden gekozen.

Wegstrepen mogelijke oorzaken

Geen paniek, want het werk kan gewoon worden opgeslagen. De machine wordt gestart met Windows 10 en de ochtendwerkzaamheden kunnen worden afgerond. Met wifi, wat betekent dat er geen hardware defect is. Na de lunch is er tijd om het probleem op te lossen en dat begint met een restart onder Ubuntu, maar dan met Gnome Flashback in plaats van de standaard Ubuntu on Xorg. De desktop ziet er anders uit en de wifi blijft inactief. Dat betekent het wegstrepen van een mogelijke foutoorzaak.

Tweede stap is het starten van de machine en dan via grub kiezen voor de vorige kernel. Dan is er direct een werkende wifi verbinding. De fout kan daarmee worden gelinkt aan de nieuwe kernel. Omdat er verbinding is kan er ook online worden gekeken of er al meer slachtoffers zijn. Inderdaad twee posts (link en link)zijn er al en de eerste geeft direct een hint voor de oplossing. Gewoon de wifi drivers opnieuw installeren.

Ethernet in plaats van wifi

Klinkt makkelijk, maar hoe doe je dat zonder wifi? Het antwoord is eenvoudig. In plaats van wifi wordt een good old ethernet kabel gebruikt om te communiceren met het internet. Alleen al die handeling is voldoende om de netwerkdriver(s) weer in beweging te krijgen. Het bekende wifi icoon is zichtbaar, de ethernetkabel kan worden losgemaakt en het systeem draait weer als een zonnetje.

Ervaring

Geen paniek, geen verloren arbeidsuren en een ingreep van misschien 15 minuten. Toegegeven het helpt als eerder ervaring is opgedaan met een kernel die niet overweg kan met wifi of Bluetooth (zelfde hardware component). Die ervaring was er omdat tijdens de aanschaf van de hardware de Ubuntu versie, inclusief kernel, achter liep (link). Dat was ook betrekkelijk makkelijk op te lossen, dan wel te omzeilen tot er een betere kernel was.