Is er nog een reden wel naar de VS te gaan?

Daar kon je op wachten. Ook al is het vooralsnog gebaseerd op weinig verschillende bronnen, het bericht is wel de moeite van het lezen waard. The Guardian maakte dinsdagmiddag bekend dat er een Trump effect is voor de Amerikaanse toerisme sector.

De belangstelling voor hotelboekingen in het land en vluchten er heen zijn namelijk fors afgenomen. Waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat het gaat om de resultaten van een zoekmachine. Die N=1 is wat tricky, dus we moeten zien waar andere bronnen mee komen. Dat de belangstelling uit de hele wereld, met uitzondering van Rusland, sterk is afgenomen is iets om stil van te worden. Het is niet een paar procent, maar echt dubble digit werk. Tegelijkertijd meldt de krant dat er sprake zou zijn van lagere hotelprijzen -39% voor Las Vegas en -32% voor New York, dat is bijna vergelijkbaar met Brussel na de aanslagen.

Het commentaar deel is – zoals wel vaker – best zinvol. Los van de trollen en de grappen die gemaakt worden is er een kritische ondertoon zichtbaar. Ja het gaat om The Guardian en die krant is zeker niet de thuisbasis voor rednecks en andere dwaze Trump vereerders. In veel reacties worden ervaringen gedeeld en die zijn vaak positief. Ze worden echter wel in een bepaalde context geplaatst. “das war einmal” – zo was het ooit. Redenen om nu nog de grote plas over te steken zijn amper te lezen. De reaguurders betreuren dat wel, maar ze zijn redelijk eensgezind. De combinatie van een zwakke Britse Pond en het politieke klimaat en berichten over intimidatie maken de VS tot een onmogelijke bestemming.

Nu maar afwachten wat andere onderzoeken gaan aantonen en of ook andere (niet Engelse) kranten hier aandacht aan gaan besteden en wat dan de reacties zijn.