Invallen in Duitsland – Encrochat maakt het mogelijk

polizei politieAfgelopen donderdag zijn invallen gedaan in tientallen woningen en bedrijfspanden in Duitsland en  daarbij speelde Encrochat een belangrijke rol. Het kraken van de Encrochat heeft namelijk ook het doen en laten van drugsbendes in Duitsland inzichtelijk gemaakt.

Omschrijving

Het nieuws over de invallen was voor de lokale NRW pers en daarbuiten belangrijk nieuws. Afhankelijk van het medium was er sprake van invallen bij de maffia, bij clans of bij verdachten van criminele activiteiten. In Duitsland komt het begrip clan vaker voor, zeker als het gaat om drugszaken. Daarmee wordt dan bedoeld dat er een familiestructuur aan ten grondslag ligt. Die omschrijving wordt in Nederland amper gebruikt.

De invallen van donderdag hadden als focus de Miri-clan en daarmee de drugshandel, maar de bijvangst was ook de moeite van het vermelden waard. Wederom vastgoed, liquide middelen, goud, sieraden en vuurwapens. Ook zijn zeven personen aangehouden. De grote baas zou donderdag in Spanje worden aangehouden, maar de vogel was gevlogen. In Albanië wacht een andere baas op uitlevering.

Encrochat

Waar de Duitse pers amper aandacht aan besteed is de manier waarop deze clan deze keer tegen de lamp is gelopen. De groep wordt al jaren in de gaten gehouden. Aanhoudingen in 2018 hebben de handel niet stilgelegd. Daarom was het een uitkomst dat ook de Duitse politie kon profiteren van het kraken van Encrochat. De bende kon op die manier veel beter worden gevolgd met als gevolg het voorbereiden en uitvoeren van deze invallen.

Discretie?

In de Duitse pers is het woord “Encrochat” wel te vinden. Er is in het verleden ook wel tekst en uitleg gegeven. Wat er echter niet (of: amper?) gebeurt is de lezers attenderen op de enorme impact van het kraken van de chat. Waar in Nederland de politie het niet nalaat via de pers bekend te maken dat ze “alles” heeft kunnen meeluisteren zwijgen de Duitse collega’s daar veel meer over. De reden voor het verschil, of die discretie, is onduidelijk.