Internet is overal (sept 2001)

In Augustus was het 20 jaar geleden was dat de eerste personal computer op de markt verscheen.

Ik weet nog dat de eerste keer dat ik zo’n personal computer te zien kreeg ik schrok van het formaat. Zoiets zou nooit op mijn bureau passen, zeker niet naast de typemachine die ik bijna dagelijks nodig had. Maar goed, enige jaren later stond er bij mij dus wel een PC op het bureau … en de typemachine staat sindsdien te verstoffen op zolder.

En toch was mijn eerste reactie “waar laat ik dat ding” er een die nog steeds gehoord wordt. Uit de diverse onderzoeken die worden gehouden blijkt keer op keer dat de PC vooral op de studeerkamer staat. En daaruit vloeit automatisch naar voren dat OOK het internetten vaak vanaf een aparte kamer gebeurt.

Er zijn in de loop der jaren diverse initiatieven geweest om de computer de woonkamer in te krijgen. Vooral omdat daarmee het aantal mensen dat gebruik zou gaan maken van internet fors zou gaan groeien. Zo heeft Primafoon 3 jaar geleden een kastje geintroduceerd dat internet over de tv mogelijk zou maken. Het commerciële succes was minimaal. Los van de technische problemen (juist op het moment van introductie verschenen de eerste websites met frames en dat werd niet ondersteund) bleek er gewoon weinig animo te zijn in de huiskamer het tv beeld in te wisselen voor internet. En in die fase zijn we op de een of andere manier blijven hangen.

De TV is en blijft de baas van de woonkamer – en alle pogingen om daar verandering in te brengen zijn tot op heden mislukt. Of toch niet….
Met de komst van de nieuwe generatie breedband internet is het mogelijk geworden live radio en tv te volgen via de pc.  En daarmee hebben de technici een aardig punt gescoord. Niet de pc de woonkamer in – nee tv functies de studeerkamer in.

En het gaat nog verder: als we de industrie mogen geloven zijn er ontwikkelingen die de vele draden die aan pc’s hangen deels overbodig zullen gaan maken.

We kennen ondertussen wel al de muizen en toetsenborden die geen snoer meer hebben. Maar ik spreek hier over “draadloos” internet. Dat klinkt misschien wat futuristisch, maar het bestaat al. Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid de beschikking te hebben over ADSL én een draadloos netwerk.

Dat betekent dat ik overal in huis het internet op kan met de laptop zonder afhankelijk te zijn van enig snoer. Is dat dan zo belangrijk ?

Ja want ik kan nu met de laptop op de bank hangen. Internetten en deel te nemen aan het sociale leven zonder me af te zonderen in de studeerkamer. Voor mij is het ook prettig, dat ik met de laptop in de slaapkamer ‘s avonds laat nog kan genieten van radiozenders die je via de gewone radio niet kan vangen.

Maar misschien is wel het grootste winstpunt dat ik nu ook in de keuken kan surfen. Zo kan ik tijdens het koken nog snel naar mijn favourite foodsites surfen …….om te zien welke ingredienten ik nu weer ben vergeten te kopen.

Ja echt waar internet is overal; in ieder geval wel bij mij thuis.