Internet als vrijwilligerswerk (mei 2001)

Het is diverse malen aangekondigd en in de pers geweest. 2001 is door de VN uitgeroepen tot het jaar van het vrijwilligerswerk.

Leuk, maar wat moet ik ermee? Waarom zou ik me aangetrokken moeten voelen tot vrijwilligerswerk als ik zelf al meer dan 40 uur per week in touw ben voor mijn werkgevers? Wat wordt er eigenlijk allemaal verstaan onder vrijwilligerswerk?

Ik heb me laten vertellen dat onder vrijwilligerswerk elke activiteit wordt verstaan waar je in principe niet voor wordt betaald. En die meestal ook wordt verricht, in een geheel andere sector dan die waar je werkzaam bent.

Volgens die definitie is het uitlaten van de hond van de buren al vrijwilligerswerk, maar dat terzijde.

Waarom doen mensen eigenlijk vrijwilligerswerk?
Vinden ze het eigen werk niet uitdagend genoeg?
Schuldgevoelens omdat werk = geld?
Ik weet het niet, kan niet spreken voor een ander maar 1 ding lijkt mij altwijd wel op te gaan bij vrijwilligerswerk. Men wil iets “nuttigs” doen voor de maatschappij. En ook dat kun je je weer afvragen of dat niet meer zegt over het “normale” werk.

Laat ons eens eerlijk zijn, ik geef hier grif toe wel eens klanten geholpen te helpen, meer beter en intensiever dan waarvoor ik ben aangenomen. Waarom doe je zoiets? Waarschijnlijk toch omdat je het op dat moment “leuk” en “nuttig vind. En je doet het in de baas zijn tijd. Heel stout niet goed….. of toch wel?

Volgens mij is het wel goed waar je nu ook werkzaam bent, en wat je ook doet. Als je merkt dat je een collega of klant kunt helpen door niets iets meer te doen dan gebruikelijk is, handel dan!

Helemaal verstandig is het dan als je dan ook probeert te onthouden waarom je het deed en wat het resultaat was.

Waarom? als je merkt dat het vaker voorkomt kun je samen met je collega kijken of je de situatie structureel kunt oplossen.

En nu weer terug naar vrijwilligerswerk. Waarom doet iemand vrijwilligerswerk? Misschien omdat hij/zij ziet dat zijn/haar specifieke ervaring kan helpen een probleem op te lossen. Soms wordt je er speciaal naar gevraagd. Een andere keer doe je het geheel uit jezelf.

Vergelijk het met vragen over internet door je familieleden op verjaardagen en partijtjes.
Dan reageer je toch ook ?? Of doe je dan het dan alleen om van het gezeur af te zijn ???

En ja ik doe ook het eea qua vrijwilligerswerk. Een ieder die me kent zal niet verbaasd zij Ne lezen dat ik in mijn vrije tijd les geef in van alles en nog wat. Vooral in vakken die ik zelf leuk vind. En ja daar zit ook les in inet gebruik bij. Ik doe dat omdat ik het en leuk en nuttig vond. Vrijwilligerswerk leert mij de gewone / beginnende inteer beter te kennen.
En met die kennis kan ik mijn normale werk beter doen.

Eigenlijk geldt dat voor elke vorm van vrijwilligerswerk- niet alleen de geholpen persoon wordt er beter van. Ook de persoon die helpt voelt zich beter.

Dus mocht er binnenkort een beroep op je gedaan worden qua internet kennis door een oom of tante. Help hem / haar dan.
En zorg dat ze klant bij ons worden, dan wel blijven.