Installeren vanaf USB … of vergelijkbaar

Om recent een nightly build Ubuntu te kunnen uitproberen was het nodig de software te installeren. Vroeger betekende dat standaard het OS op een (her-) schrijfbare cd branden. Daarna was branden op een dvd de regel. Tegenwoordig gaat alles via usb stick, maat het kan ook met iets dat daar op lijkt.

Een OS vanaf cd installeren is een oude ervaring. De tijd dat een OS minder dan 700MB groot was ligt ver achter ons. De optie het OS op een dvd te branden bestaat nog wel en wordt ook wel toegepast. De leessnelheid van die schijven is geringer dan van een usb aansluiting en het aantal computers met een ingebouwde dvd lezer neemt hard af. Het wordt dus steeds logischer en voor een OS installatie een usb stick in te zetten.

Dat was ook het idee dat ik had voor de nighlty build. Die is groter dan 2GB, wat voor een praktische probleem leidde. Voor dergelijke knutselklussen liggen er meerdere sticks met een capaciteit van 2GB klaar. Lege exemplaren met een grotere capaciteit zijn niet voorradig. Om de klus toch te kunnen klaren is er dus enig improvisatie vermogen nodig.

Software vanaf usb installeren zegt alleen iets over de toegang tot de computer. Er staat nadrukkelijk niet een usb2.0, 3.0 of 3.1 stick. Dat zet de deur open naar een workaround. Van oudere smartphones zijn hier nog twee micro sd kaarten beschikbaar. Stop een daarvan in multicard lezer met usb aansluiting en kopieer via Rufus, Unetbootin, of een vergelijkbaar programma de Linux editie.

Eenmaal op de micro sd gekopieerd is de installatie op de testbak een fluitje van een cent. De indruk was dat het zelfs sneller was dat voorheen met de 2GB sticks die daarvoor zijn gereserveerd. Een test achteraf met Atto Benchmark heeft dat ook aangetoond. De snelheid van het micro sd kaartje is hoger dan van de el cheapo usb 2.0 stick.

Share: