Inspelen op de lege schappen vanwege Brexit door supermarkten

lege-brexit-schappenInmiddels is echt wel bekend dat Brexit vaker leidt tot lege schappen in de Britse supermarkten. Een tweet hierover van een eilandbewoner van het weekend leidde uiteraard weer tot een hoop reacties. Een daarvan is wel heel interessant. Supermarkt Sainsbury heeft iets bedacht waarmee het snel kan inspelen op problemen.

Nog even in het kort over de oorzaken de lege schappen. Die zijn er sinds eind 2020. Voor de meeste Britten was dat volkomen onverwachts. Iedereen die kennis heeft van logistiek en de tekst van de Brexit deal kent wist dat dit ging gebeuren. De belangrijkste redenen zijn:

  • van de EU naar het VK rijden is onaantrekkelijk en moeilijker geworden;
  • uitvoer uit de EU en invoer in de VK is onderworpen aan controles dat kost tijd en geld;
  • tekort aan chauffeurs.

Voor de uitgebreide uitleg van deze punten wordt verwezen naar andere artikelen op dit blog.

De dip zou herstellen

De grote vraag begin dit jaar was of de dip in bevoorrading van fabrieken, winkels en supermarkten zou herstellen. En dan wel voor zowel Engeland, Schotland, Wales als Noord Ierland. In theorie zou er een nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod gaan komen. Een die voor iedereen acceptabel zou zijn.

Toename door afbouw voorraden

Dat is dus niet helemaal uitgekomen. Het aantal meldingen over lege schappen in supermarkten is sinds juni zelfs weer duidelijk toegenomen. Dat komt door de drie genoemde punten, maar ook omdat alle buffervoorraden van langer houdbare goederen inmiddels zijn uitgeput.

Supermarkten vinden het natuurlijk niet fijn dat er zoveel foto’s worden gemaakt en gedeeld van de lege schappen. Deels kunnen zijn er namelijk echt niets aan doen. Dat laten ze dan ook graag weten. Tegelijk wordt verzwegen dat er nog al wat grootaandeelhouders zijn die juist fel voorstander van Brexit zijn (of: waren).

Potemkin en Brexit

Dat verhaal uitleggen aan klanten die radeloos voor lege schappen staan gaat niet lukken. Dus wat doe je, je zorgt dat de lege schappen minder opvallen. De supermarktketen Sainsbury weet met een eigen variant op het Potemkin dorp de schone schijn op te houden dat het allemaal onder controle is. Bewust liegen over de oorzaak is daarbij inbegrepen. Het is immers niet de hoge vraag dat tot lege schappen in de supermarkten leidt, Brexit zorgt voor het  ontbreken van aanbod.