ING wil het niet begrijpen

Terecht heeft Nederland vorige week op de achterste benen gestaan toen doorsijpelde dat de RvC van ING zou gaan voorstellen de RvB voorzitter een 50% hogere vergoeding te gaan geven. De enige juiste reactie was stemmen met de voeten en de tegoeden bij de ING weg te halen en dat is precies wat gebeurde.

Er is al heel veel geschreven over het ongelofelijk schadelijke voorstel van de RvC. De lieden die daar zitten hebben totaal niet in de gaten dat de banken, ook de ING, niet meer de machtsblokken zijn van voor de crisis. Na het omvallen van DSB en het bijna omvallen van menig andere bank is de burger, maar ook de ondernemer, een stuk minder tolerant geworden voor opmerkingen en gedragingen van bankiers die wijzen op arrogantie en onvoorstelbare domheid. De bank- en kredietcrisis heeft wat dat betreft voor een omslagpunt geleid dat in ieder geval bij de ING zwaar onderschat is.

Meer concurrentie en lagere overstapdrempels

Wat de ING zo te zien ook niet heeft begrepen is dat er meer concurrentie is dan voor de crisis. Met de ASN, Triodos en mogelijk De Volksbank zijn er banken actief die een imago nastreven dat aansluit bij die gewijzigde tijden. Concurrentie is er ook in de vorm van de fintech start-ups als Bunq en Knab die vooralsnog waarschijnlijk vooral tweede rekeningen weten te scoren. Die combinatie van die twee soorten banken is echter zeer invloedrijk. Het is deze (deels) nieuwkomers door het verlagen van de overstapdrempels ook een stuk makkelijker gemaakt.

Social Media en migratiegolf

ING heeft ook heel duidelijk onderschat wat de werking (niet invloed!) is van social media. De snelheid waarmee de voorgestelde beloning van Hamers bekend werd gemaakt en bekritiseerd was behoorlijk. Weg zijn de tijden dan een voorstel pas bij de massa doordringt tot op de aandeelhoudersvergaderingen, nu wist iedereen binnen een paar uur en kon daar op reageren. Die reacties logen er niet om, de roep de rekeningen op te zeggen waren binnen enkele minuten al te zien en werden massaal doorgezet en ge-liked.

Ongetwijfeld zal de ING en misschien de DNB zich hebben afgevraagd of hier niet werd aangezet tot een bankrun, iets dat in Nederland strafbaar is. Hoewel de aanleiding hier een andere was dan bij de DSB en de ING ook behoorlijk groter is zal het zelfde gevoel van onmacht hebben gespeeld. Het bleef immers niet bij forse uitspraken op de social media, mensen zegden daadwerkelijk de rekeningen op, ook omdat het zo makkelijk is geworden en er zoveel betere alternatieven zijn. Een echte migratiegolf werd zichtbaar en slechts dat heeft de RvC doen besluiten het voorstel in te trekken.

De vraag of de ING nu zijn lesje heeft geleerd is makkelijk te beantwoorden. Het antwoord is namelijk nee. Wie de fratsen van deze bank over de jaren in kaart brengt ziet dat er een verband is tussen het sponsoren van een F1 raceteam (omdat de RvB voorzitter dat zo leuk vond), het aanhouden van foute beleggingen en dan dit voorstel tot 50% salarisverhoging. De ING wil de samenleving niet begrijpen en dat gaat ze nog heel wat vaker klanten kosten.

Share: