In de strijd om de plastic tas wordt de discriminatie kaart getrokken

In Duitsland lijkt de landelijke politiek uit te zijn op een 100% verbod op plastic tassen. Daarmee zouden de Oosterburen sneller dan Brussel voorschrijft het aandeel van dit soort plastics in de afvalmix verlagen. Een goede zet voor het milieu, maar er zijn natuurlijk ook klagers.

Verbod 2021

Brussel geeft eerder dit jaar aangegeven dat het aandeel van plastics in de afvalbergen moet verminderen. Drinkrietjes van plastic worden daarom per 2021 verboden. Dat is niet het enige product dat iedereen kent dat dan ophoudt te bestaan in dit deel van de wereld. Plastic tassen zullen het ook moeilijk gaan krijgen.

Probleem bij plastic tassen is dat ze er in veel soorten zijn. In Nederland merken we al weer een paar jaar, in Duitsland iets korter, dat een winkelier geen gratis plastic tas meer mag meegegeven. De extreem dunnen hemdtasjes voor groente en fruit mogen nog wel, want die zijn echt nodig, maar voor hoelang dat nog is?

Beter

Het alternatief voor de hemdtasjes is papier, maar of dat onder alle omstandigheden een betere milieu footprint heeft valt te betwijfelen. Het beste is gewoon een tas meerdere keren te gebruiken. Menig winkelier ziet daar ook de voordelen van in en brengt tassen met eigen logo die tegen geringe vergoeding bij de kassa kunnen worden aangeschaft. In een aantal gevallen is dat een statiegeldregeling. Als de tas kapot is kan hij gratis worden ingewisseld voor een nieuw exemplaar of de klant krijgt geld terug.

Dat soort tassen dreigt nu in Duitsland ook op de zwarte lijst te komen, want als ze eenmaal op de afvalberg terecht komen zijn we helemaal niet beter dan de verboden versies.

Discriminatie!

Berlijn zint dus op een verbod dat behoorlijke impact kan hebben op de consument en de marketing mogelijkheden van de middenstand en de grootgrutters. Die laatste groepen klagen dan ook op luide toon. De “vrijwillige” maatregelen die ze nu al getroffen hebben werken goed, waarom dan nog een verbod als je winkeliers 2/3 minder tassen omzet dan voorheen?

De plastictassenfabrikanten gaan nog een stapje verder zij spreken volgens Der Tagesspiegel en andere kranten zelfs van een “pauschale Diskriminierung der Plastiktüte”. Zalige kortzichtigheid en overloos domme insteek voor een lobby traject. De discriminatie kaart trekken omdat je je eigen omzet belangrijker vindt dan het milieu en omdat je bestaande alternatieven geen marktaandeel gunt.

Zijn de jongens en meisjes van die bedrijven dan echt te jong om te weten dat het in iedere geval tot begin jaren ‘80 van de vorige eeuw heel gewoon was als consument naar de markt en winkel te gaan met je eigen tassen. Plastic heeft die letterlijk eeuwenoude traditie verdrongen en die fout gaat nu hersteld worden. Niks discriminatie dus.

Share: