IFaaS – ICO Fraud as a Service

Toen in het voorjaar van 2000 de koers van veel internetbedrijven niet verder omhoog krabbelde maar juist terugliep was dat het onvermijdelijke begin van het einde. Enkele maanden later klapte de markt totaal in elkaar. De internetzeepbel implodeerde, talloze fantasie bedrijven verdwenen en lieten grote schulden achter. Veel duidt er op dat we nu in een vergelijkbare fase zitten als we kijken naar de ICO’s.

ICO’s (Initial Coin Offerings) zijn onlosmakelijk verbonden met cryptogeld. ICO’s worden door een bepaald type start-up gehanteerd om geld uit de markt te halen. Het succes van ICO’s is moeilijk te meten omdat de communicatie sterkt gekleurd is. Net als bij de bekende cryptomunten worden de social media bestookt met evident misleidende berichten. Dat heeft trouwens veel overeenkomsten met de pump & dump aandeel spam die zijn hoogtepunt tot vlak voor het klappen van de internetzeepbel kende. De Nederlandse toezichthouder is een van de partijen die waarschuwt voor deze ICO’s. Er is geen wettelijk toezicht vereist, waardoor investeerders alles kwijt kunnen raken.

Dit voorjaar en tot aan de zomer waren ICO’s ook bij onze Oosterburen vaak in de pers. Er was een groep journalisten en lezers die overtuigd waren van het innovatieve karakter en de bedrijven die door zich op deze wijze te laten funden konden doorbreken. Er was een ook een groep die kritische vragen stelde. Die laatste groep werd uiteindelijk op haar wenken bediend. Envion, waarover dit blog eerder schreef, bleek de beloftes niet waar te kunnen maken. Tot 30.000 ICO investeerders werd duidelijk dat ze het geld (naar verluidt $100 miljoen) in een lege huls hadden gestoken. Er was geen product, de directie vocht elkaar de tent uit en de inleg was verdampt. Op dit moment lopen er nog rechtszaken tussen beleggers en de directieleden van Envion. De directieleden hebben elkaar ook gedaagd en het is niet duidelijk of er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Wie dacht dat de personen achter Envion in alle stilte van het toneel waren verdwenen zal dan ook met verbijstering hebben gelezen dat zeker niet het geval is. In Berlijn is namelijk een nieuw bedrijf opgedoken dat via een ICO aan geld wil komen. RISE.eco wil $120 miljoen ophalen. Met dat geld wil het investeren. Moderne techniek, waaronder AI, gaat rendementen tot 675% (geen typo) mogelijk maken, er wordt samengewerkt met een door de Duitse toezichthouder goedgekeurde broker en de toekomst van de beleggers is zorgeloos en goud omrand.

Gruenderszene is een van de publicaties die het verhaal niet geloofde en is gaan spitten. De deksel is snel van de beerput die RISE.eco heet afgehaald. Achter RISE.eco zit geen handelaar met een licentie. De toezichthouder heeft inmiddels stappen genomen tegen de oprichters van RISE.eco om die leugen te corrigeren en de beloofde rendementen zijn ook al van de website. Nog erger is dat de mensen die zeggen RISE.eco te vormen op de website adviseurs noemen die van niets weten en het nalaten medewerkers te noemen die een belangrijke rol vervullen.

RISE.eco wordt marketing wise “ondersteund” door een bedrijf (Berlin Technology Group) dat zegt ICO as a Service aan te bieden. Dat klinkt bijzonder. De realiteit is dat ook, maar dan op een andere manier. Het zijn ex-Envion medewerkers. Het wordt zo wel erg lastig om vol te houden dat RISE.eco zuivere business is. Alle tekenen wijzen op een zoveelste oplichtingsvehikel. ICO as a Service kan beter worden omgedoopt tot ICO Fraude as a Service.

Share: