Hoelang gaan templates en content mee?

Een paar maanden terug zijn de templates van een paar blogs veranderd en ook nu is na die ingreep niet alle content even goed leesbaar. Is het erg dat met elke template verandering content wordt geschrapt?

Upgrades

Voor dit blog is voor de vierde keer in een dozijn jaren de template veranderd. Elke keer is er meer dan een reden voor die ingreep. De belangrijkste is altijd het uitblijven van upgrades. WordPress verandert en biedt steeds meer en andere mogelijkheden. Als de template daar niet mee overweg kan, leidt dat tot rare fouten in de lay-out en elders. Een andere reden van template te veranderen is de komst van betere plug-ins of het integreren daarvan in een template.

Illustraties

Een nieuwe template wordt nooit in een keer live gezet. Onderwater, dus onzichtbaar voor de buitenwereld, wordt er eerste gekeken waar de knoppen zitten, wat de optie zijn en natuurlijk hoe het er uit komt te zien.

Die stap is ook nu weer gedaan. Het valt direct op dat de oudste content moeite heeft met de nieuwe template (of is het omgekeerd?) Artikelen met illustraties zijn vooral een probleem. Wat in 2010 een gangbaar formaat was, komt nu als een postzegel over. De plaatsing in het artikel lijkt ook niet altijd te kloppen (voorbeeld daarvan is dit artikel).

Aanpassen of verwijderen?

Deze keer is de “chaos” groter dan de voorgaande keren. Vandaar dat de vraag opkomt: alles aanpassen of alle content ouder dan x jaren met y illustraties maar offline halen. Alternatief: van alle oude posts de illustraties te verwijderen. Gewoon echt weghalen of vervangen voor een generieke plaat.

Het schrappen van content is zo gedaan. De kans dat het later dan ooit nog eens wordt teruggezet is nul. Content van “published” naar “concept” downgraden is ook een fluitje van een cent. Maar de kans dat het daarna nog wordt aangepast is gering.

Templates gaan hier dus gemiddeld drie jaar mee en delen van de content ouder dan 9~10 jaar staat op de nominatie geschrapt te worden. Dat eerste is niet erg, dat tweede komt toch raar over.