Hoe zit het met de Olympische Spelen van Tokio?

Het IOC en Japan hebben vorig jaar de Olympische Spelen van Tokio moeten uitstellen. Dat was toen de enige optie. Als nieuwe datum is toen 23 juli 2021 genoemd. Veel persaandacht voor het event is er nu niet. Daarom de vraag: Hoe zit het met de 32e Olympiade, de Olympische Spelen van Tokio?

Optimisme over Olympische Spelen is verklaarbaar

Wie de websites van sportbonden bezoekt, ziet daar de nodige artikelen over de OS staan. Het is deels de “oude” 2020 content, maar overal is daarna nog wel meer nieuws verschenen. De indruk die wordt gewekt is dat de Spelen dit jaar wel doorgaan. Dat optimisme is vanuit de bonden en de sporters beredeneerd goed navolgbaar.

Dat zijn echter niet de enige stakeholders bij dit proces. De regering van Japan en de stad Tokio hebben een nadrukkelijke voorkeur de show te laten doorgaan. Commerciële belangen zijn daarvoor een reden. De andere reden heeft alles met politiek te maken. Japan wil indruk maken. Op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn. Elke editie van de OS heeft een nadrukkelijk merkbare politiek tintje, ook als ze niet geboycot worden.

Hordes

Deze OS hebben echter voor het eerst te maken met een totaal andere situatie. Landen en sporters kunnen besluiten thuis te blijven of zelfs daartoe gedwongen worden. Niemand weet immers of in juli 2021 reisbeperkingen zijn opgeheven en of verzekeringen (!) geen onneembare horde zijn.

Een horde waar IOC en de Japanse regering in alle talen over zwijgen is het draagvlak. De Japanse bevolking zou in overgrote meerderheid (80%) tegen deze Spelen zijn. De vrees voor nog meer besmettingen is te groot in het land dat geen eigen vaccins heeft en een zeer hoge bevolkingsdichtheid.

Kosten – geen inkomsten

De afwijzende houding van de Japanners heeft daarbij ook een economische component. Het enige dat bekend is zijn de kosten. Niemand kan aangeven wat de inkomsten voor het land en de regio’s zijn. Die rekensom kan niemand maken omdat niet bekend is hoeveel sporters, verzorgers en bezoekers naar het land kunnen en mogen komen.

Een ding is wel al zeker. Als de Olympische Spelen dit jaar doorgaan zal naast de opkomst en inkomsten ook de sfeer wel heel anders zijn. In de Duitstalige pers wordt consequent gesproken over de kans op “Geisterspielen” – wedstrijden in lege stadions die door de lokale bevolking worden gemeden.

Share: