Het VK verlaten vanwege Brexit en de AVG

Eerder deze week werd door een bekende Japanse aanbieder van “technische systemen” een bijeenkomst in de hoofdstad gehouden. Techniek en sales stonden bovenaan de agenda. Voor de goede toehoorder was er ook een Brexit component in de presentaties verwerkt.

Niet techniek, wel Brexit

Over de innovatieve en tegelijk betrouwbare techniek of de prettige marges voor de handel gaat dit artikel niet. Daar zijn andere kanalen voor. Brexit, een woord dat tijdens de bijeenkomst niet werd gebruikt, is waar het hier wel om gaat.

Er gaat geen maand voorbij of de lokale pers wijst op de positieve kant van Brexit. De hoofdstad ondergaat nu al twee jaar een gestage invasie van bedrijven en instellingen die het Verenigd Koninkrijk verlaten. Zij zien geen toekomst voor de business als het eiland uit de EU stapt. Amsterdam is niet de enige EU stad waar de Brexit ontsnappers naar verhuizen. Dublin, Parijs en Frankfurt profiteren ook fors van de emigratie.

Redenen het VK te verlaten

Waarom bedrijven en instellingen het VK verlaten is een logisch verhaal, maar ook een verhaal dat nog steeds in complexiteit toeneemt. Toen de Britse regering Brexit tot einddoel verklaarde waren er drie sectoren die aangaven daardoor gedwongen te zijn de activiteiten over te hevelen naar een andere EU lidstaat. De eerste groep betrof de Europese instellingen. De Europese instantie die zich bezighoudt met het testen van medicijnen, de EMA, is daarvan voor Nederland het belangrijkste voorbeeld. Die instantie is naar Amsterdam gekomen en sinds vorige week zou het nieuwe en in recordtijd gebouwde hoofdkantoor langs de Zuidas zijn geopend.

Een andere groep werd gevormd door de financials. Banken, verzekeraars en beleggers mogen alleen in de EU actief zijn als ze in een EU lidstaat zijn gevestigd (“passporting”). The City of London is op termijn geen EU meer, dus honderden bedrijven hebben voor de EU27 handel elders in dat gebied een nieuwe kantoor moeten openen.

Internationals

De derde groep bedrijven was lange tijd niet op de radar bij de pers, maar daar komt nu verandering in. De groep bestaan vooral uit internationaal opererende bedrijven die de Europese of zelfs EMEA regio vanuit (vooral) Londen aansturen. In principe kunnen ze dat blijven doen als het VK uit de EU is gestapt. Toch zijn er goede redenen dat niet te doen.

De belangrijkste reden leekt te zijn de te verwachten toenemende complexiteit. De handel tussen twee landen die geen deel uitmaken van de zelfde unie gaat namelijk onherroepelijk gepaard met meer administratieve rompslomp. Waaruit die rompslomp bestaat en hoe omvangrijk die zal zijn is onbekend. Er kan namelijk pas over onderhandeld worden als het VK uit de EU is gestapt. Waarover dan onderhandeld moet worden is totaal onbekend. In Londen zal een parlementaire meerderheid voor een van de mogelijke vormen van samenwerking aanwezig moeten zijn en pas dan kan het overleg starten. Dat over de doorlooptijd geen zinnig woord valt te zeggen spreekt voor zich.

Er zijn maar internationaal acterende bedrijven die een dergelijk lange periode van onzekerheid willen accepteren. Het verhuizen van het HQ is makkelijker te realiseren en de bestaande procedures en werkwijzen blijven ongewijzigd.

AVG

Sinds een paar maanden wordt nog een reden genoemd waarom de internationals het VK verlaten. Dat heeft alles te maken met de AVG, GDPR. Ook al claimen de Britten daar nu en in de toekomst aan te blijven voldoen, er is alle reden daar geen geloof aan te hechten. Dat betekent concreet dat gegevens van EU ingezetenen niet meer in het VK kunnen worden opgeslagen en bewerkt. Voor internationals is dat absoluut killing. Data van klanten, prospects, leveranciers en eigen personeel komt geheid in de gevarenzone.

Als een Japanse multinational tijdens een roadshow in Amsterdam aangeeft recent het Europese HQ te hebben verhuisd naar (stad op het vasteland van Europa) en daarbij op de slides laat zien dat het in dit gebied ruim 20.000 personeelsleden, 1.000en partners en 10.000en deployments bij klanten heeft dan is de link met Brexit snel te maken. Heel veel van de data die schuil gaat achter deze drie getallen betreft persoonsgegevens. Het is een horrorscenario voor ondernemingen dit soort waardevolle en ook gewoon onmisbare bestanden te moeten gaan opknippen, verspreiden en anders inrichten.

De AVG zal niet de enige reden zijn waarom dit soort bedrijven het VK verlaten, maar het is ook zeker geen onbeduidend detail bij de besluitvorming.

Share: