Het is een zooitje bij de fiscus – in België

Een staatssecretaris die de eer aan zich zelf houdt om daarmee een motie van wantrouwen te ontlopen omdat hij geen grip heeft op de belastingdienst. Dat was natuurlijk smullen voor politiek en pers. Maar wat zien we bij de zuiderburen – copycats?

Donderdag 6 februari meldde De Tijd, dat een IT-audit door KPMG bij de Belgische fiscus de nodige ellende boven tafel heeft gekregen. De bevindingen waren dusdanig schokkend dat de site van De Tijd donderdagochtend (ondanks de betaalmuur!) gewoon onbereikbaar was. De websites van andere kranten en de tv zenders, die slechts een deel van content van De Tijd overnamen waren nog wel te bezoeken.

Wat kon on die manier worden genoteerd: geen zicht op geldstromen voor de IT (budget voor IT bij de Belgische fiscus €120 miljoen per jaar!) en de effectiviteit, onderlinge afhankelijkheden waardoor het systeem kwetsbaar is. Gevolg van dat laatste is dat delen van de IT integratie na 10 jaar strijd nu uit pure ellende weer zijn teruggedraaid.

Dat klinkt mij erg bekend in de oren, de Nederlandse fiscus worstelt schijnbaar ook met deels dezelfde problematiek en elders in overheidsland (denk aan de IT ellende bij de stad Amsterdam) is het niet veel anders. Overheden en IT – ja dat blijft een leuk thema voor verjaardagen en recepties, maar in België rollen er nu wel koppen. Niet goed genoeg, want de IT manager in kwestie had al eerder de reputatie verworven van meer beloven dan waarmaken en mag elders in het Belgische IT overheidslandschap aan de slag gaan. Echt kaltstellen is dan niet, maar of ze dat aspect ook van de ‘Ollanders hebben overgenomen is me onbekend.