Het belangrijkste nieuws van maandag ging over Duitsland, VK en vooral Brexit

Afgelopen maandag was er in de pers weer een hoop te doen over Brexit. In geen enkele krantenartikel haalde het de titel, maar dat de fusie tussen de beurs van Londen en Frankfurt niet doorgaat heeft er alles mee te maken. Ja dat is belangrijk nieuws, maar niet het belangrijkste.

Dat is namelijk een item dat later verscheen. Het laten leeglopen van de beursfusie ballon speelde vooral in de ochtend en kabbelde door tot ver in de avond. Vanaf de middag kwam er iets anders om de hoek kijken en dat vond ik zoals aangegeven veel belangrijker. Belangrijker voor het VK, Duitsland, Europa en ook Nederland.

Waar ik op doel is de aandacht voor BMW. De autobouwer uit München is de derde producent gerekend naar aantallen op het eiland. Handelsblatt schrijft op pagina 16 (de beursfusie stond op p6) van de maandageditie “BMW prüft den Brexit”. Dinsdagochtend pas haalt het de Sueddeutsche (“BMW erwägt Entscheidung gegen Oxford”). Bij de Britten drong het nieuws nog later door In alle kranten is hetzelfde verhaal te lezen: BMW wil weten waar het aan toe is. De huidige Mini productie moet worden omgebouwd omdat de mini een e-voertuig gaat worden. Vraag is of het Engeland dan wel de meest logische plaats daarvoor is. Met Brexit voor de boeg en alleen maar signalen dat London geen benul heeft van wat daarvan de impact is op import, export en lokale productie is dat ook een noodzakelijke vraag, het ombouwen van fabrieken is immers een dure operatie.

De impact van de twijfel bij BMW gaat verder dan 1 fabriek in Engeland. Uitstel of zelfs afstel raakt natuurlijk alle Britse toeleveranciers en daarmee de werkgelegenheid (directe werkgelegenheid: 4.000) in een groter gebied dan alleen Oxford. Voor de gewone EU leveranciers is het afstoten van Oxford minder dramatisch, het is meer een kwestie van het transport een andere bestemming geven en de planning voor just-in-time leveringen aanpassen. Uitstel zou hen echter even hard als de Engelsen raken, want onzekerheid is niet de beste basis voor investeringen.

En waar komt Nederland in het verhaal voor? Nedcar maakt al drie versies van de Mini en de eerste hybride versie gaat er ook van de band lopen. Als e-versies de toekomst hebben en Oxford afvalt is Nedcar dus op papier een bovengemiddeld interessante kandidaat.

(foto via de wiki)