Het begrip PGP-telefoon wordt weer eens gebruikt

Voor de rechtbank, op de radio en voor de buis valt wel eens het begrip PGP-telefoon. Het is een voor de hand liggende vondst om die twee woorden te combineren tot een begrip. De lading is negatief en elke poging daar een positieve wending aan te geven faalt.

Vrijdag was er een zitting in de zaak tegen MinkK. Deze persoon geniet een behoorlijke bekendheid bij de politiediensten en de pers. Het is daarom logisch dat een deel van de pers aandacht besteedt aan deze zaak. In dit geval verwijs ik nog eens extra naar de tweets zoals afgebeeld. Met tweets op een begrijpelijke wijze over rechtszaken verslag doen is niet eenvoudig, deze journaliste kan dat heel goed.

Negatieve lading

In de berichtgeving over deze zaak gaat het ook over PGP-telefoons. We lezen dat de suggestie is gedaan MinkK in de gaten te gaan houden omdat hij schijnbaar gezegd heeft een dergelijk toestel te hebben. Op het moment dat de advocaat dit zegt geeft hij het begrip een negatieve lading. Het hebben van een dergelijk toestel is verdacht.

Draai maken

Dit is geen vergissing, maar opzet. In de  tweets staat dat hij juist duidelijk wil maken dat het toestel ook door per definitie te vertrouwen en eerlijke personen wordt gebruikt.

De draai die hij zo probeert te maken snap ik wel, of het slim is waag ik te betwijfelen. In alle zaken waarbij politiediensten servers hebben gekraakt of geconfisqueerd die voor dit soort toestellen noodzakelijk zijn blijkt het aantal eerlijke gebruikers minimaal te zijn.

Om vervolgens ook te beweren dat het in dit geval gaat om het verdacht verklaren van versleutelde communicatie is een andere eigenaardige poging van de advocaat. Communicatie tussen twee personen is immers tegenwoordig al heel vaak op enige wijze versleuteld. WhatsApp is daarvan een goed en massaal gebruikt voorbeeld. Met een beetje fatsoen is een vpn verbinding ook een vorm van versleutelde communicatie te noemen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze route voor de verdediging nergens toe leidt.

Positieve usecase

Daarbij onderschat deze advocaat mogelijk ook nog eens de kennis die tegenwoordig bij de rechterlijke macht aanwezig is. Mede door het grote aantal zaken waarbij PGP-telefoons een rol spelen (764 verwijzingen op Rechtspraak.nl) weet men maar dat het zo goed als onmogelijk is een bestaande positieve usecase met een echte meetbare gebruikersgroep voor dit soort toestellen te schetsen.

 

(En als het over PGP en encryptie gaat mag een foto van de Enigma machine )