Heel veel vacatures en dat pal om de hoek

Op 26 juli was op de Duitse zender NDR een kort item over de zomer activiteiten van de Emsachse. oeristen in dat deel van Duitsland worden geïnformeerd over het grote aantal vacatures. De leuze van de actie was leuk gekozen “Heute Tourist, morgen Fachkraft?” (vandaag toerist, morgen specialist).

 

Grensregio

Het gebied dat met deze actie om aandacht vraagt grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel. De regio wordt niet alleen gekenmerkt door landhouw en veeteelt. Er is verspreid over het gebied een groot aantal typische Duitse MKB en familiebedrijven. Voor elk soort bedrijvigheid geldt dat het steeds moeilijker wordt aan personeel te komen. In de grensstreek zijn weinig grotere steden. Het ontbreken daarvan is een van de redenen dat de bevolking per saldo achteruit gaat (zie ook deze recente post). Iedereen die naar de stad gaat verlaat automatisch de regio. Het gevolg is dat er tot 70.000 vacatures zijn bij het bedrijfsleven en de lokale overheden.

Volksverhuizing

70.000 vacatures – dat is echt veel. In het verleden waren dat soort cijfers goed voor volksverhuizingen. Dat is wat de regio ook op bescheiden wijze wil realiseren. Vakantiegangers wijzen op de voordelen van het leven buiten de grote drukke stedelijke gebieden is daarbij een ludieke en tegelijkertijd serieuze zet.

Of het werven in Duitsland zoden aan de dijk zet moet nog blijken, de actie is natuurlijk net van start gegaan. Het doet vanzelfsprekend de vraag opkomen of men ook over de grens kijkt? Zijn in de drie genoemde Nederlandse provinciën geen mensen te porren die pal om de hoek aan de slag willen. Het argument taalbarrière accepteer is daarbij niet als bestaande horde. De dialecten in de twee landstreken zijn ook weer niet zo verschillend.

Share: