Heeft Londen afgelopen jaar 700.000 bewoners zien vertrekken?

uk vkDe Financial Times schrijft op 14 januari dat het afgelopen jaar 700.000 bewoners Londen hebben verlaten. Dat betekent een uitstroom van acht procent van de bewoners. Dit is zo’n groot getal en percentage dat het onvoorstelbaar is dat er niet eerder aan de bel is getrokken. Er blijkt dan ook een heel verhaal achter de cijfers te zitten.

Geboren in het VK

Waar de krant over schrijft is maar een deel van de bevindingen van het OSCoE (Economic Statistics Centre of Excellence). Dat is beter naar de bevolkingscijfers gaan kijken na de publicatie van de Labour Force Survey (LFS) door het Office for National Statistics (ONS). Volgens die cijfers is het aantal personen woonachtig en werkzaam in Londen het afgelopen jaar met een kwart miljoen toegenomen. Daarbij kijkt de LFS alleen naar personen die in het VK zijn geboren.

Die voorwaarde is onbegrijpelijk en tegelijk typerend voor de manier waarop Britten beredeneren. Het blijkt namelijk dat er geen cijfers zijn die de instroom en uitstroom van de bevolking van de eiland weergeven. De gevolgen daarvan zijn bekend. Het is een van de redenen waarom de Britten nu buiten de EU zijn beland.

De standaard werkwijze van ONS is gebaseerd op enquêtes bij points of entry in het VK. Die methode is sinds de Covid-19 niet meer bruikbaar. Men moet dus op een andere manier om personen te benaderen. En dat blijkt lastig, want er is geen instantie vergelijkbaar met de GBA in Nederland. Anders gezegd: wat er is gerapporteerd over aanwas en migratie is niet te verifiëren en zeer waarschijnlijk fout.

Echte migratiestromen

Een van de redenen waar het OSCoE de LFS rapportage wantrouwt is omdat er geen Covid-19 effect zichtbaar is. Een toename van 250.000+ is totaal onlogisch voor een stad daar de horeca is gesloten en de toeristensector plat ligt.

Daarom is gekeken naar andere data en vooral andere modellen. De uitkomst daarvan is opzienbarend. Het aantal inwoners van het VK (geboren in het land en immigratie) is niet met 350.000+ toegenomen. Eerder is er sprake van een netto daling van 1,3 miljoen personen. Meer dan de helft, 700.000, heeft betrekking op personen Londen hebben verlaten. Voor de stad en het land geldt dat er is gekeken naar personen die niet in het VK zijn geboren.

The published statistics say that the resident population has grown over the year. Our estimate implies that the resident population of London might have fallen by nearly 700,000. Much of this may be temporary, if non-UK born people return to London after the pandemic; but it may not.

Welke Brexit?

Waar ook het OSCoE om heen draait is Brexit. In het artikel komt het woord niet voor. Dat is wel erg kenmerkend voor de Britse situatie nu. Covid-19 is alles bepalend en overal de oorzaak van. De olifant in de kamer is Brexit. De uitstroom van werkende personen uit London heeft ook daarmee te maken. Covid-19 is in het beste geval de druppel geweest die de emmer deed overlopen. Maar het is totaal logisch dat een deel van de 700.000 vertrokken bewoners voor de gevolgen van de Brexit Londen is ontvlucht.