Heb medelijden met de uitgevers van kalenders en reisgidsen (Duitsland)

DuitslandDe uitgevers van kalenders en reisgidsen in Duitsland hebben het zo moeilijk door het Corona virus dat ze een beroep kunnen doen op staatssteun.

Die melding van medio april klinkt raar voor wie de context niet kent. Zonder uitleg lijkt het vooral een bijzonder selectieve vorm van staatssteun.

Meer dan kalenders en reisgidsen

Het verhaal achter de kop in de Duitse vakpers is om te beginnen te beperkt. Het medelijden moet niet alleen gelden de uitgevers van kalenders en reisgidsen, maar ook de producten die normaal bij beurzen en events worden verstrekt. Denk daarbij aan catalogi, flyers en posters. Deze drie groepen van uitgevers en drukkers hebben het inderdaad al meer dan een jaar erg lastig.

Kalenders

Voor de uitgevers van kalenders gold voorheen dat de productie voor het nieuwe jaar in Q2 begint en de verkoop begin  Q3 loopt. Er is een voorspelbare verkooppiek in Q4 die doorloopt tot de eerste week van het nieuwe jaar. Daarna is het voorbij.

Dat schema is in 2020 totaal overhoop gegaan. De sluitingen van de boekhandel heeft de verkoop gedurende twee kwartalen zwaar gehinderd. Verkoop aan bedrijven (“relatiegeschenken”) is tot stilstand gekomen, omdat weinigen de impact van het thuiswerken durfde in te schatten. Kalenders bestellen die op kantoor worden opgehangen had gewoon een extreem lage prioriteit.

Het opstarten van de 2021 productie voor het jaar 2022 is door het wegvallen van zoveel omzet in een aantal gevallen moeilijk. Het geld voor de inkoop van papier en rechten ontbreekt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn vorig jaar nog wel massaal gedrukt en verspreid in het voorjaar, maar daarna hield het op. Reisbureaus bleven dicht of gingen failliet. Reizen was veelal onmogelijk en ongewenst. De drukkers van deze gidsen hebben door het faillissement van touroperators meer schade opgelopen dan de uitgevers van kalenders.

Drukwerk voor beurzen

De derde groep van uitgevers en drukkers waarvoor in Duitsland steun mogelijk is geworden heeft beurzen en events als afzetmarkt. Hiervoor geldt een verschil tussen de grote en kleinere beurzen. Voor iets als de Hannover Messe is het drukwerk zo omvangrijk en divers dat er maanden van te voren al mee begonnen moet worden. De berg drukwerk en halfproducten waarmee is blijven zitten moet enorm zijn. Voor de kleinere, regionale beurzen gelden een kortere voorbereidingstijd. Daar zijn geen pallets met drukwerk dat niet afgeleverd kan worden. Wat echter voor alle events geldt is dat ze een vol jaar niet hebben kunnen plaatsvinden en dat ook nu geen zicht is op fysieke events.

Verkiezingen

Dat de Duitse regering medelijden heeft met deze sector is op basis van bovenstaande schetsen begrijpelijk. Het programma voor overbruggingskrediet staat sinds vorige week voor de bedrijven open. Argwaan op basis van de eerste beknopte melding lijkt onterecht.

Maar er is een argument pro-steun dat op de achtergrond een rol speelt. Uitgeverijen en drukkerijen vervullen een belangrijke rol in het ondersteunen van de persvrijheid en democratie. In het verkiezingsjaar 2021 wil Berlijn natuurlijk ook voorkomen dat dit soort bedrijven omvallen. Veel van de drukkerijen die gidsen, catalogi en flyers verzorgen doen dat immers ook voor totaal andere klantgroepen, zoals politieke partijen.

Share: