Hawala bankiers in vizier Duitse politie

Dinsdag 19 november werden in 105 plekken in Europa invallen gedaan door politiediensten. Het was een vanuit Duitsland gecoördineerde actie tegen een bende die Hawala bankieren mogelijk maakte. In de pers is vanaf het bekend worden van de actie een link gelegd met Turkije en dat komt vreemd over.

Hawala is verboden

De actie, waarbij in Duitsland 62 objecten zijn doorzocht, in Nederland 2 en elders in Europa 41, volgt op onderzoek dat schijnbaar al een jaar liep. De bende zou op grote schaal via Hawala bankieren geld naar met name Turkije hebben overgeheveld. Hawala is daarbij een stokoud manier van betalingen verrichten dat op talloze plekken in de wereld wordt toegepast.

Omdat Hawala bankieren geen sporen achterlaat, zonder direct te linken fysieke transport van valuta werkt en buiten het zicht van de fiscus blijft is het een veel gebruikte manier om zwart geld te exporteren. In Duitsland is het verboden op de formele grond dat partijen die het aanbieden en faciliteren geen bankvergunning hebben. Dat zal dus ook het belangrijkste argument zijn om de bende, die primair in Duitsland opereerde, te kunnen aanpakken.

Schakels

Hawala bankieren kan alleen bestaan als alle schakels in de keten vertrouwd kunnen worden. Daarom is niet elke winkel te gebruiken. Naar wat nu bekend is gemaakt waren juweliers in Duitsland het beginpunt van de transacties die in Turkije eindigden met het ophalen van cash door een familielid van een van de aangehouden personen. Ondanks de sancties die tegen Turkije van kracht zijn is het mogelijk geld naar het land over te schrijven. Het gebruiken van Hawala bankieren is alleen al daarom verdacht. Verdacht waren schijnbaar ook andere schakels in de keten, anders zouden er niet zoveel invallen zijn gedaan.

Aandelen

Hoewel nog veel onduidelijk is over deze zaak is tijdens de persconferentie daags na de invallen wel iets verteld over het starten van de actie. Een actie tegen een criminele bende die actief was met de handel in waardeloze aandelen schijnt het OM in Düsseldorf op het spoor van deze Hawala bankiers te hebben gebracht. Die melding kan worden gelezen als een bende die in Duitsland Boilerrooms heeft geëxploiteerd of Pump & Dump aandelen scams startte. Dat daarbij cash geld is vergaard doet vermoeden dat de primaire doelgroep van de bende bestond uit personen die zelf over cash beschikten en er geen probleem mee hadden daarmee “aandelen” te verwerven. Een andere optie is dat de bende massaal gebruik maakte van geldezels die de bankrekening lieten gebruiken om de aandeeltransacties mogelijk te maken maar daarvoor ontbreekt vooralsnog elke indicatie.

Miljoen per dag

De aandelenscams waren nadrukkelijk niet de enige reden waarom deze Hawala “bank” bestond. Daarvoor is de “omzet” van een miljoen Euro per dag te hoog. Er zijn dus veel meer partijen geweest die van dit aanbod gebruik hebben gemaakt. Als wordt gekeken naar de lijst en waarde van goederen die in beslag zijn genomen (ruim 200 miljoen) lijkt het waarschijnlijker dat hier andere illegale inkomstenstromen werden gefaciliteerd. Voor de hand liggende kandidaten zijn dan de drugshandel en gokken.

Nederland

Hawala bankieren is zoals gezegd stokoud. Het is iets dat ook in Nederland bestaat. Dat, net als in Duitsland, het OM hier er  uitslag van krijgt is bekend. Men is als de dood dat op die manier terrorisme en de drugshandel wordt gefaciliteerd. Die zorgen zullen ergens op gebaseerd zijn, maar laten onverlet dat het hier ook gewoon wordt gebruikt voor niet criminele activiteiten, zoals het steunen van de familie in Suriname.

Share: