Grootste pluspunt: USB-C

De aanschaf van een nieuwe smartphone en de eerste ervaringen leidden tot de vraag uit de directe omgeving: wat is nou het allergrootste voordeel? Niet een hele rits plussen, maar slechts 1 benoemen klinkt makkelijker dat het is.

Kijk naar een willekeurige test. Of het nu om een auto gaat, een stofzuiger of een smartphone, er is altijd een aantal plussen en minder punten. Om daar een conclusie aan te verbinden of tot een ranking te komen leidt tot labels als “best prijs-kwaliteitsverhouding”. Van mijn nieuwe smartphone kan ik zeggen dat de prijs in orde is en dat de kwaliteit op alle punten goed is. Maar dan is nog steeds niet bekend wat mij het meest bevalt.

Om de grootste plus te kunnen benoemen is iets dat bij marktonderzoek ook tot heel vreemde resultaten kan leiden. Helemaal als het een open vraag is zal de breedte van de antwoorden voor verrassingen zorgen. Dan blijkt misschien dat het merk of feature xyz helemaal niet zo belangrijk wordt gevonden.

Ik neigde ernaar als grootste plus “Android One” te noemen. Dat is de garantie dat update vaak en snel komen. Dat vertaalt zich naar bij de tijd zijn als het om veiligheid gaat. Een duidelijk voordeel, maar is bellen of twitteren onder andere omstandigheden dan minder veilig?

Door een rit van A naar B ben ik zeer waarschijnlijk achter een veel grotere pluspunt dan Android One gekomen. Voor veel ritten maak ik gebruik van de navigatie app. Bij alle voorgaande smartphones gold daarvoor: dan moet het toestel aan de lader hangen want GPS en de app trekken de accu in hoog tempo leeg. Als ik het vorige toestel aan de lader had was bij gebruik van de Navi op een rit van ongeveer 60 kilometer de accu met 15-20% meer gevuld. Wat ik nu zie is dat de snel lader hier een groot verschil uitmaakt. De zelfde rit levert dan 40% meer acculading op. Snel laden maakt echt een heel groot verschil uit. Als ik de Navi gebruik zonder lader dan loopt de accu minder snel leeg, wat zal komen doordat de capaciteit groter is.

Het allergrootste pluspunt is daarmee en redelijk onverwachts, want de G3 was op dat punt zeker niet slecht, de combinatie van accu en snel laden. Ik begrijp ondertussen dat dit zonder USB-C stekker niet mogelijk is. Elk volgend toestel dat ik aanschaf zal daarom USB-C moeten hebben, anders is het een no-deal.

(Uiteraard moeten de laders 230V of 12V snel laden ondersteunen. De passende 12V lader had ik al enige tijd liggen, net als een dubbel 110~230V blokje en hoogwaardige snoeren. Bij het toestel zat ook een lader en snoer, maar die worden thuis niet gebruikt)

Share: