Google anticipeert op Brexit

Eind vorige week was er sprake van enige ophef over Google. Het bedrijf heeft volgens o.a. Reuters besloten voor de klanten in het Verenigd Koninkrijk de Amerikaanse voorwaarden te laten gelden. Die zijn anders dan de voorwaarden voor ingezeten van de EU. Volgens velen is dat het zoveelste bewijs dat Google evil is. Dat lijkt in dit geval niet te kloppen.

Brexit

De reden waarom Google de Britse klanten overhevelt is bekend. Het bedrijf weet dat Brexit onafwendbaar is. Formeel is het VK nog tot 1 januari 2021 gebonden aan Europees Recht en daarmee ook de AVG (GDPR). Voor elke onderneming die persoonsgegevens vergaart, verwerkt en dergelijke is de AVG inmiddels bekend. Ook een bedrijf als Google weet heel goed waar het zich aan heeft te houden. Brexit betekent het einde van EU recht voor de Britten. Google heeft zich, net als heel veel andere bedrijven, afgevraagd waar het zich dan aan moet gaan houden.

Chaos

In weerwil van wat de Britse regering beweert is Brexit nog steeds een grote chaos. Het verschil tussen wat men wil en wat mogelijk is blijft groot. Ondanks het feit dat de politiek er al drie jaar mee bezig is zijn er honderden punten waar nog nooit serieus aandacht aan is besteed. Data bescherming en privacy zijn daar voorbeelden van. Londen heeft over die dossiers tegengestelde signalen afgegeven en dat draagt niet bij tot enig vertrouwen.

Vertrouwen

De stap die Google nu neemt is belangrijk. Het bedrijf geeft aan geen vertrouwen te hebben in de Britse politiek. Er is geen enkel zicht op een Britse tegenhanger van de AVG of bijvoorbeeld de CCPA. Als Londen data protection wel hoog op de agenda heeft staan was namelijk allang begonnen met een wetgevingstraject.

Door de Britse klanten nu te laten vallen onder Amerikaanse regels weet Google in ieder geval dat het zich geen extra problemen op de hals haalt. Dat die regels anders zijn dat het EU equivalent spreekt voor zich. Maar Google heeft gewoon geen alternatief dat nu al functioneert en lastige juridische problemen naar Brits recht voorkomt.

Compliment

Google verdient in dit geval een compliment omdat het een werkbare oplossing zoekt voor de betreffende klantgroep voor de consequenties van Brexit. Het wachten is op al die andere bedrijven die iets dergelijks gaan communiceren, omdat ze het beu zijn te wachten op een regering die niet verder komt dan afgeven op de EU om het ontbreken van een eigen visie en beleid te maskeren.